Ahol a tehetség a lényeg

Akt.:
Ahol a tehetség a lényeg
© Fotó: Vajda János
Kistokaj – Kulturális és sportpályázatok ünnepélyes átadására került sor az elmúlt vasárnap Kistokajban.

Kistokaj önkormányzata úgy döntött, hogy a tehetséggondozást kiemelt jelentőséggel az első helyre teszi és a Fiataloké a jövő címszóval meghirdettük a pályázatunkat – nyilatkozta Ambrus Gyöngyi, Kistokaj polgármestere, aki elárulta, hogy első alkalommal tették ezt, de szeretnének hagyományt teremteni mindezzel.

Fotó: Vajda János Fotó: Vajda János ©

– Saját bevételi forrásunkból biztosítottuk ehhez a keretet, 1 200 000 forint összegben. Miután a Kistokaji Általános Iskola tehetségpont, s nagyon sok tehetséges fiatal került ki az iskolából, úgy gondoltuk, hogy érdemes őket bemutatni a falu lakosságának, illetve érdemes őket jutalmazni, hiszen innen indultak. Nagyon sok munkát, áldozatot hoztak a szülők, a pedagógusok. De nemcsak azokat a gyerekeket díjazzuk most, akik ebbe az iskolába jártak, mert a tehetséges gyerekek sokszor kikerülnek hatosztályos, nyolcosztályos gimnáziumba és nem itt folytatják tovább tanulmányaikat. Vannak olyan lakosok, akik az utóbbi időben költöztek ki és az utóbbi időben itt fedeztük fel tehetséges gyermekeiket.

Nem mérhető össze

Mint kiderült, minden kistokaji lakcímkártyával rendelkező fiatal jelentkezhetett a felhívásra, aki az elmúlt tanévben kiemelkedő teljesítményt nyújtott kulturális vagy sport területen. Ti­zennyolcan pályáztak és mind a 18 fiatalt díjazták.

Fotó: Vajda János Fotó: Vajda János ©

– Húszezertől 100 ezer forintig terjedő összeget határoztunk meg és előkészítő bizottságot hoztunk létre, hogy kik azok, akik erre a díjra érdemesek – mondta a településvezető. – A bizottságban helyet kaptak civil szervezetek, pedagógusok, szülői munkaközösségi elnökök is. Nehéz volt rangsort felállítani, hiszen nehezen összemérhető egy zongoraverseny eredménye egy csapatjátékkal. A tehetség a lényeg! A másik célunk az, hogy lokálpatriótákat neveljünk ezekből a gyerekekből. A fiataloknak nem igazán aktív a részvétele a közösségi életben. Szeretnénk őket egyrészt példaképként állítani azon fiatalok elé, akik kevésbé tartalmasan töltik a szabadidejüket vagy nem találták még meg azokat a területeket, ahol jól éreznék magukat.

– ÉM-JLI –


Az idei nyertesek

Lőcse Hanna, Lakatos Réka, Ambrus Richárd, Molnár Enikő, Jandl Dávid, Lakatos Petra, Slezák Antónia Panna, Béres Krisztián, Csernák István, Csanádi Zsuzsanna, Várkonyi Dóra Mária, Namesnyik Enikő, Polgár Petra, Búz Jázmin Eszter, Czinege Dávid, Csernák Venzel, Guzi Dóra, Faragó Petra.