Ahol a jó hordók készülnek

Ahol a jó hordók készülnek - Kádárnap Erdőbényén
Ahol a jó hordók készülnek - Kádárnap Erdőbényén - © Fotó: Kozma István
Erdőbénye – Kádárnapot rendeztek Erdőbényén, ahol megtudtuk, milyen fából érdemes boros- és pálinkáshordót készíteni.

Ismét benépesült a kádárok völgye szombaton és vasárnap Erdőbényén, ahol az első nap a szakmai tanácskozásé volt, a második pedig mindenkié, hiszen a kelepülés és a környék kádármesterei ízelítőt adtak a messze földön híres hordók készítésének tudományából. Ottjártunkkor még folyt a konferencia, de Szabó Judit jegyző, a rendezvény szervezője lapunknak elmondta: régi hagyomány náluk a Kádárnap, de 15 éve újraélesztették. A szőlőtermeléséről és borászatairól híres Hegyalján ugyanis nagy becsben tartják a jó kádármestereket. Korábban télen rendezték a Kádárnapot, de aztán úgy gondolták, hogy jobb időpont a nyár eleje, hiszen ilyenkor már jó idő van, így több a vendég és a turista a településen. A pünkösdi ünnepkörhöz nincs köze a Kádárnapnak, csakis a jó időhöz, ami kiválóan alkalmas szabadtéri programok megrendezéséhez. Megtudtuk azt is: csak Erdőbényén 6 kádármester készíti a kiváló minőségű hordókat. Mindannyian hagyományos módon dolgoznak, bár eszközeik az idők során modernizálódtak.

Részletek a keddi Észak-Magyarországban.

Címkék: ,