Nagyvilág

2012.11.20. 14:11

Külföldi sajtó Magyarországról - Financial Times Deutschland, Lidové Noviny

Berlin, Prága, 2012. november 20., kedd (MTI) - A Financial Times Deutschland (FTD) című német üzleti lap az Európai Unió következő, 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozó költségvetésével kapcsolatban közölt magyarországi riportot kedden.

Berlin, Prága, 2012. november 20., kedd (MTI) - A Financial Times Deutschland (FTD) című német üzleti lap az Európai Unió következő, 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozó költségvetésével kapcsolatban közölt magyarországi riportot kedden.

Az FTD A pénz terhe címmel közölt szolnoki és budapesti keltezésű riportjában a szerző, Benjamin Dierks kifejtette: az EU a huszonhét tagállam közül Magyarországon vesz részt a legnagyobb mértékben az állami beruházásokban, és Magyarországot fenyegeti a legnagyobb veszteség abban az esetben, ha "takarékosabban" állítják össze a 2014-2020-as költségvetési keretet.

Ugyanakkor a jelenlegi költségvetési keretből Magyarországnak szánt 25 milliárd euróból még csak 12 milliárdot fizettek ki - tette hozzá, megjegyezve, hogy az uniós forrásokat kezelő adminisztráció gyakran túlterhelt. Úgy véli, hogy az uniós pénzek csökkenése a kisebbségek integrációját és a gazdasági növekedést is lassíthatja. Megállapította: "miközben Magyarország több pénzt követel, problémái vannak a még rendelkezésre álló források elköltésével".

A lap egy másik írásában röviden beszámolt arról is, hogy a magyar kormánynak a nyáron sikerült csökkentenie az adósság gazdasági teljesítményhez mért szintjén, így az majd 78 százalékról 77, 1-re esett vissza. Ugyanakkor megjegyezte, hogy ezzel az ország a közép-kelet-európai nemzetgazdaságok között a legrosszabb helyen áll. Megjegyezte, hogy eddig alig van előrelépés a Nemzetközi Valutaalappal folytatott, egy éve tartó tárgyalásokon.

A Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap "Gulyásdemokrácia című keddi jegyzete szerint Magyarországon úgy "hajlítgatják a demokráciát", hogy 2014-ben minél jobb feltételeket teremtsenek a Fidesz újabb győzelméhez.

"Isten tudja mit tett volna Csehországgal vagy más közép-európai országgal, ha egy politikai párt kényelmes alkotmányos többséghez jutott volna a választásokon. Az a korlátlan politikai hatalom, amellyel Orbán Viktor és a Fidesz már két és fél éve rendelkezik, bizonyára sokak fejét megszédítette volna. Ennek ellenére a négyéves választási ciklus felének eltelte után is elmondható, hogy Magyarországot eddig sikerült megtartani az európai típusú demokrácia keretei között. Természetesen ehhez a szuverenitás bizonyos korlátozása is hozzájárult, ami ma már az Európai Unió minden államára érvényes, és ez alól Magyarország sem kivétel. Orbán ismeri Európa térképét, s belátja, hogy a Budapestet körülvevő néhány száz kilométernyi síkságból nem lehet szigetet csinálni. S ha valamit nem szeretne, akkor az az, hogy valamiféle uniós Lukasenko legyen, akitől a többiek messzebbre ülnek és akire ujjal mutogatnak" - vélekedett Lubos Palata, a lap közép-európai témákkal rendszeresen foglalkozó jegyzetírója

A demokráciának - írta a szerző - így az esetleges új választási törvénnyel is van esélye a túlélésre. "Az ellenzéknek pedig esélye van a győzelemre. De az, hogy a körülmények már nem lesznek egészen korrektek, sajnos szintén igaz" - olvasható végül a jegyzetben.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!