Ahmadinedzsád: ha Amerikának megváltozik a hozzáállása, Irán értékeli azt

Az iráni elnök, Mahmud Ahmadinedzsád hétfőn, egy az Egyesült Államokban sugárzott tévéinterjújában azt mondta: ha Amerika merőben új hozzáállással viszonyulna országához, akkor Teherán ezt értékelné. “Úgy látjuk, manapság új viselkedésmódot tanúsít Amerika és hivatalos személyei velünk szemben. A kérdésem az: ez az új viselkedés talán új hozzáállásban gyökerezik?” – mondta az iráni vezető az amerikai NBC csatornának adott interjújában.

Az interjú az után készült, hogy a múlt héten az Egyesült Államok példa nélküli lépésre szánta el magát: egy vezető diplomatát küldött Irán főtárgyalójával egyeztetni az iráni atomprogramról szóló genfi megbeszéléseken, és hogy Ahmadinedzsád szombaton bejelentette: országa 6 ezerre növelte az urándúsító centrifugáinak számát.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai valamint Németország olyan ajánlatot tettek Iránnak, amelyben kereskedelmi ösztönzést és egy civil atomprogramban való segítséget ígértek a közel-keleti országnak, ha az leállítja a dúsítást.

Irán két hetes határidőt kapott, hogy végső választ adjon a világhatalmaknak azután, hogy a múlt heti genfi tárgyalások az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével, Javier Solanával holtpontra jutottak. Ahmadinedzsád az interjúban azt mondta, hogy reméli, a további tárgyalások eredményesek lesznek.

Az Egyesült Államok a múlt héten “megtorló intézkedések” életbe lépésére figyelmeztette Iránt, amennyiben elutasítaná a vezető hatalmak javaslatát, és továbbra sem hagyna fel az urándúsítással.