Helyi közélet

2007.11.23. 14:50

Együtt az "egészségiparban"

<p>Miskolc - A Dél-borsodi Egészségügyi és Szociális Klaszter elsõ tudományos konferenciáját tartotta pénteken a Miskolci Egyetemen, „Innoklaszter -... <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/forum.png" width="13" border="0" />&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/mit-jelent-a-klaszter/cn/boon-news-em_01-20071123-023154"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>Mi a klaszter </B></A>&#160;<DIA alt="Együtt az egészségiparban 2007.11.23." height="630" width="850"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Egy_tt_az__eg_szs_giparban__2007_11_23_/index.shtml , SERIE ,850,630)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Együtt az egészségiparban 2007.11.23." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-inform%C3%A1cios-klaszter-itthon_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Együtt az "egészségiparban"

Miskolc (ÉM) - A Dél-borsodi Egészségügyi és Szociális Klaszter elsõ tudományos konferenciáját tartotta pénteken a Miskolci Egyetemen, „Innoklaszter - Elméleti és gyakorlati innováció egészségügyi és szociális klaszterkörnyezetben” címmel. Mi ez, mirõl is van szó? - a legtöbb olvasó reakciója érthetõ: már maga a klaszter fogalma is viszonylag új, kevesen tudják, hogy a kifejezést arra haználják, amikor valamely szakterület szereplõi (cégek, intézmények) bizonyos közös ágazati érdekek mentén összefognak, hosszútávú együttmûködésbe kezdenek. Ilyesmi az ipar más területeirõl már ismerõs lehet, ám - Koleszár Lajos elnök megfogalmazását használva - az „egészségiparban” még új.
A konferencián határon túli, valamint szakági minisztériumból és speciális területeken már mûködõ klaszterek képviselõi, szakemberei is részt vettek elõadóként, s mint elhangzott, a klaszter-téma egyik legkurrensebb kérdésköre manapság az az egészségügy, amelyben napjainkban - mint Nikodémus Antal, a gazdasági tárca fõosztályvezetõje emlékeztetett - ugrásszerû fejlesztések játszódnak le, trendek jelennek meg, elég csak a gyógyászat napi rutinjában immár elengedhetetlen információtechnológiai megoldásokra gondolni.
Mikre koncentrál a most harcba szálló dél-borsodi klaszter, mik a területre váró feladatok? Szalkai Iván igazgató szerint a gyógyélelmezési kérdéseket vizsgáló programok, a kistérségi egészségpolitikában való segítségnyújtás, valamint a (wellness-) turizmus tapasztalatainak alkalmazása a gyógyturizmus fejlesztése érdekében.

 

Mit jelent a „klaszter”?
Az EU-ban használt angol nyelvû szóhasználatból (cluster, clustering = fürt, fürtösödés) eredû kifejezés. „Olyan horizontálisan vagy vertikálisan kapcsolódó önálló jogi személyiségû cégek integrációja, amelyek a kapcsolódó társadalmi intézményekkel együtt, ugyanabban az ágazatban dolgoznak. (...) Regionálisan közel állnak egymáshoz, piaci versenyzõk és együttmûködõk, összeköti õket a hosszútávú üzleti dinamika, az innováció, a közösen racionalizált tevékenységek költségcsökkentõ és hatékonyságot növelõ üzletvitele." (Idézet: OECD-LEED, Enterprise DG, Regional Clusters in Europe)
Tehát valójában a vállalkozásoknak egy olyan nem önálló jogi személyiségû stratégiai szövetsége, ami az eddig ismert vállalkozási csoportosulásoktól több szempontban is különbözik, mondhatnánk, több és modernebb is. A klaszter non-profit szervezõdés. Munkájának költségeit a tagok fedezik abból a megtakarításból és piaci többlet eredménybõl, amit a klaszter tevékenysége számukra megteremt. Tevékenységét a klaszter közösen kialakított és elfogadott szindikátusi szerzõdés alapján végzi. Egy klaszter piaci szegmenstõl, iparágtól, céloktól függõen lehet vertikális, (egymásra épülõ tevékenységek esetén) vagy horizontális szervezõdésû (párhuzamos tevékenységek esetén). Területileg általában regionális jellegû.
Forrás: www.pointernet.pds.hu - Transpack magazin, 2003

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában