Friss hírek

2008.12.10. 13:01

KLÍMA - Konkrétumok nélkül utazott el Varsóból Merkel - kudarc fenyegeti az EU-csúcsot

<p>Nem tudott konkrét eredményt elérni Angela Merkel német kormányfő Varsóban a két országot szembeállító klímavédelem kérdésében. Így közvetlenül az Európai Unió csütörtök-pénteki csúcsáig bizonytalan, hogy egyáltalán lesz-e megállapodás, és ha igen, mi kerül bele, vélik szerdai lengyel lapok.</p>

Pedig Merkel a fél kormányát vitte magával: 8 miniszter társaságában tárgyalt kedden Varsóban, ami nagy reményre adott alapot - írta a Gazeta Wyborcza, a legnagyobb lengyel politikai napilap. "De csak általánosságokban és üres jelszavakban maradtak" - vonja le a következtetést a Gazeta.

Merkel is meg Donald Tusk lengyel kormányfő is csak annyit tudott mondani a tárgyalások után, hogy "értik a másik követeléseit".

Lengyelország is, Németország is kedvezményeket akar kicsikarni magának a klímavédelmi megállapodásban. Arról az előírásról van szó, amely szerint az ipari termelőknek pénzért kellene megvásárolniuk a levegőszennyezési "jogot", vagyis az üvegházhatású gázok kibocsátására vonatkozó limiteket.

Lengyelország szinte teljes egészében szénből termeli a villamos energiát, vagyis az egész energetikai iparát kellene teljesen új alapokra helyeznie, ehhez kér EU-s támogatást.

Németország pedig nem kívánja, hogy a CO2-kvótarendszer bevezetése versenyképtelenné tegye a német ipart, és ezért a német vállalatok külföldre költözzenek.

Varsó attól tart, hogy ha Németország kedvezményeket kap, akkor annyival kevesebb pénz áll majd rendelkezésre a lengyel energetika korszerűsítésének támogatására - fedi fel szerdán a Rzeczpospolita című lengyel napilap.

Lengyel miniszterek nem tartják kizártnak, hogy kudarccal fog végződni a csütörtök-pénteki uniós csúcs. De varsói diplomatáktól a lap úgy tudja, hogy nem lesz szükség lengyel vétóra, mert több ország ellentétes álláspontja magától is meghiúsítja a Lengyelország számára kedvezőtlen megoldás elfogadását. Így Varsó nem válik áldozati báránnyá.

A lengyel lapnak diplomaták azt mondták, hogy ha kudarccal végződik a csütörtök-pénteki csúcs, akkor a soros elnök Franciaország kész december 29-én rendkívüli csúcstalálkozót szervezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!