Helyi közélet

2013.03.30. 11:42

Most előre állítjuk az órát

Miskolc - Az óraátállítással egy napi villamos energia spórolható meg.

Miskolc - Az óraátállítással egy napi villamos energia spórolható meg.Csontó Péter nem igazán tudja eldönteni, hogy a nyári vagy a téli időszámítást szereti-e a jobban. Mint mondta, a nyáriban az a jó, hogy sokáig van este világos. A télit viszont azért kedveli, mert állandó éjszakára jár dolgozni, és télen, napközben jobban lehet aludni.

Márciustól októberig

Vasárnap hajnalban áttérünk a nyári időszámításra. Európában, így hazánkban is, március utolsó vasárnapjától október utolsó vasárnapjáig tart a nyári időszámítás. Idén március 31-én, azaz vasárnap hajnalban kell 2-óráról 3-ra állítani óráinkat. A Magyarországon 1980 óta működő rendszert energia-megtakarítási céllal vezették be. A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. becslése szerint az átállítással megközelítőleg az ország egy napi fogyasztásának megfelelő villamos energia spórolható meg. Az Európai Unióban egységesen alkalmazott módszer lényege, hogy a szokásos ébrenléti időszak – reggel 7 és este 10 óra között - minél inkább egybeessen a természetes nappali világosság idejével, ezáltal kevesebbet kelljen használni a világítást. Az átállítással a helyi idő „mesterségessé” válik, egy órával tér el az időzóna csillagászati idejétől. A MAVIR szakemberei évtizedek óta gyűjtik és elemzik a mindenkori fogyasztási adatokat. A napéjegyenlőséghez közeli tavaszi óraállítást követően napi 1–4 százalékos (1000–5000 MWh) fogyasztáscsökkenés tapasztalható, amely a napfényes órák számának növekedésével fordított arányban csökken.

Azt kérdeztük az emberektől, zavarja-e őket az óraátállítás. Kiderült, a kétféle időszámítás főleg azoknak okoz gondot, akiknek reggel korán kell kelniük, mert vagy dolgozni, vagy iskolába sietnek. Lorget Károly nyugdíjas, úgyhogy ő nem bánja az egy-egy óra csúszást, legfeljebb annyiban, hogy ő az órafelelős otthon, és ilyenkor mind az 5 órát át kell állítania. Abban még egy kicsit bizonytalan, hogy előre vagy hátra, de reménykedik, hogy nem rontja el. A felesége azonban mindennap korán kel, mert idős édesanyját megy ápolni, neki kis kellemetlenséget okoz az óraátállítás. Károly azt mondja, most viszont, hogy télies az időjárás, kissé furcsa áttérni a nyári időszámításra.

A 11 éves Szakácsi Veronika nem kedveli a nyári időszámítást. Arra panaszkodott, hogy ilyenkor korán kel kelnie. Persze, most, a tavaszi szünetben nem lesz gond, mert sokáig lehet aludni, de amikor majd iskolába megy, reggel sokkal fáradtabb, mint a téli időszámítás idején. Édesapja hozzáteszi: a gyerekeknek legalább 1-2 hét kell ahhoz, hogy teljesen átálljon a szervezetük az óraátállítás után.


A tények

- Az összességében megtakarított villamos energia éves szinten becsülve mintegy 100-120 GWh-t tesz ki.

- A megtakarítás jellemzően a háztartásokban, a hosszan nyitva tartó intézményekben és szolgáltatóknál, valamint a középületek díszkivilágítása kapcsán keletkezik.

- Az ország mindenkori fogyasztási adatai folyamatosan nyomon követhetők a társaság honlapján: www.mavir.hu 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában