AGYHÁRTYAGYULLADÁS Kétszer több nő van a fertőzöttek között

A zalaegerszegi kórházba mentővel vittek be csütörtökön egy nőt, akinél a fertőző osztályon fekvő agyhártyagyulladásos betegekhez hasonló tüneteket észleltek. Ezen kívül még egy kórházi dolgozónál merült fel a gyanú, hogy szintén megbetegedett a nyers kecsketejtől, így a zalaegerszegi kórház már 18 fertőzöttről tud. A szombathelyi kórházban nem nőtt a betegek száma, ott továbbra is 3 agyhártyagyulladásos beteget kezelnek.

A mentővel beszállított új betegnél más tünetek is mutatkoznak, így egyelőre nem lehet kimondani biztosan, hogy agyhártyagyulladása van – mondta a Független Hírügynökségnek Ribiczey Pál a zalaegerszegi kórház fertőző osztályának vezető főorvosa. A kórházi dolgozónál is a vizsgálatok eredményére várnak, ebben az esetben azonban egyértelműbb a fertőzés – tette hozzá.

Jelenleg kétszer annyi nőt ápolnak agyhártyagyulladással a zalaegerszegi kórházban, mint férfit – mondta a főorvos. Ez azonban csak véletlen lehet, mivel a fertőzés nemtől független. Ribiczay Pál cáfolta, hogy a nyers kecsketej hatásos az allergiás megbetegedések ellen, több fertőzött ugyanis ezzel indokolta, hogy forralatlanul fogyasztotta a tejet.

Ribiczey Pál számításai szerint már nem valószínű, hogy nagy számú újabb beteg jelentkezik a kórházba, mivel a számítások szerint azok betegedtek meg, akik augusztus 1-15 között ittak a fertőzött nyers kecsketejből és a lappangási idő 1-2 hét.

Múlt kedden vették fel a zalaegerszegi kórházba az első agyhártyagyulladásos beteget, majd a hétvégén több, mint tíz ember jelentkezett hasonló tünetekkel. Mint kiderült valamennyien ugyanattól a lakhegyi őstermelőtől vásároltak nyers kecsketejet, amelyet forralatlanul fogyasztottak. Szerdán a szombathelyi kórházba is került három beteg, akikről kiderült a helyi piacon szintén ettől a gazdától vásároltak. Az állategészségügyi hatóság azonnal zárolta a farmról származó tejtermékeket.