AGYHÁRTYAGYULLADÁS – Szombaton hazaengedik az első fertőzöttet

Várhatóan szombaton hazaengedik azt az agyhártyagyulladásos beteget, aki elsőként került be a zalaegerszegi kórházba. A zalai intézményben jelenleg 17, a szombathelyi kórházban 3 fekvőbeteget ápolnak azok közül, akik forralatlanul ittak egy lakhegyi őstermelő tejéből.

A lakhegyi gazda és felesége is még a zalaegerszegi kórházban lábadozik – mondta a Független Hírügynökségnek Ribiczey Pál a fertőző osztály vezető főorvosa. A 17 fekvőbeteg közül csak az az egy beteg van jól, akit szombaton hazaengednek, négyen kifejezetten rossz állapotban vannak, de a többeknek is még a jövő hét végéig biztosan benn kell maradniuk a kórházban. Ribiczey Pál elmondta: a fekvőbetegeken kívül még 3 fertőzöttről tudnak, egyikőjük otthon gyógyul, a másik kettőt pedig ambulánsan kezelik.

A szombathelyi kórházban az utóbbi két napban nem jelentkezett újabb agyhártyagyulladásos beteg. A 3 beteg közül az egyik fertőzött már jobban van, de kettő állapota még mindig rossz – mondta Schneider Ferenc az infektológiai osztály vezető főorvosa. A jövő héten még mindhárman a kórházban maradnak.

Már egészen biztos, hogy kullancs csípte meg a kecskét, amelyiknek a teje járványt okozott Zalában és Vasban. Az Országos Epidemiológiai Központban befejezték az első betegektől vett vérminták elemzését, és igazolódott a gyanú: az emberek közvetetten ugyan, de fertőzött kullancstól betegedtek meg.