Agrártámogatások: érkeznek a milliárdok

Akt.:
Agrártámogatások: érkeznek a milliárdok
Miskolc – Előzetes ellenőrzéssel veszik elejét az agráriumban a hibás támogatásigénylésnek.

A mezőgazdaságban tevékenykedők összesen 32 jogcímen juthatnak hozzá a területalapon európai uniós agrártámogatásokhoz.

Tavaly 25 milliárd forintot kapott megyénk agráriuma.” Demeter Ervin

Hogy ne legyen probléma az elbírálásokkor, bevezették itthon az előzetes ellenőrzés intézményét – tudtuk meg Demeter Ervintől. Az előzetes ellenőrzés rendszere azért jó, mert ezzel ma már csak a hibátlanul kitöltött kérelmek jutnak el a döntéshozók asztalára.

Huszonöt milliárd jutott

Borsod-Abaúj-Zemplén megye kormánymegbízottja sajtótájékoztatóján a szűkebb pátria tavalyi támogatási eredményeivel kapcsolatban elmondta: „Majd’ 8300 kérelemre mintegy 25 milliárd forint támogatást fizettek ki Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdáinak.”

Megtudhattuk, hogy idén megközelítőleg 8500 támogatási kérelmet nyújtottak be. Ez jó 300 ezer hektárnyi területet érint. A területi adat nagyobb, mint korábban, mert az állami földek elárverezése révén több föld van immár a valódi gazdálkodást végzők tulajdonában. Az előzetes ellenőrzések is folyamatosak, olyan 1500-nál tart a kontrollfolyamat.

Jól áll az elszámolás

Demeter Ervin az országos helyzetről is szólt. Elmondta, hogy tavaly a támogatások összege meghaladta a 150 milliárd forintot. És jó, hogy a szűk határidők ellenére a kifizetések, elszámolások is jól állnak.

ÉM-SZB