Agrárgazdasági fórum Miskolcon

Miskolc – A magyar mezőgazdaság 2010 és 2017 között növekedésnek indult, immár dobogós helyen áll az Európai Unióban, a kormány és a gazdák közös erőfeszítéseinek köszönhetően kiemelkedően fejlődik az ágazat – mondta az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára Miskolcon, ahol előadást tartott az agrárgazdasági fórumon.

Kis Miklós közölte: a mezőgazdasági termékek kibocsátása folyó áron számolva 50 százalékkal, változatlan áron számolva pedig 27 százalékkal nőtt ezen időszak alatt, és fokozatosan nő az export is.

A mezőgazdaság mára csaknem “kifehéredett”, ugyanakkor a zöldség-gyümölcs ágazatban még jelen van a fekete- és szürkegazdaság – tette hozzá.

A mezőgazdaságban folyamatosan emelkedik a foglalkoztatottak száma, tavaly 220 ezer ember dolgozott az ágazatban, 27 százalékkal többen, mint 2010-ben, és most már több területen munkaerőhiány van – tette hozzá.

Hangsúlyozta: bár az eredmények javultak, a hatékonyságot növelni kell, a hazai és uniós támogatásokkal javítják a mezőgazdasági vállalkozások jövedelmezőségét, fenntartható fejlődését, a természeti erőforrások védelmét.

Kis Miklós kitért arra is, hogy a Magyarországra érkező uniós támogatások egyharmada az agrárium fejlesztésére jut.

Elmondta: idén növelték az agrárattasék számát a mezőgazdasági külkapcsolatok fejlesztése érdekében.

A cél az, hogy fenntartsák és növeljék az agrárexportot, a mezőgazdaság kivitelének 63 százaléka irányul olyan országokba, ahol már működik szakdiplomáciai hálózat – tette hozzá.

A mezőgazdasági termékek kiviteléről szólva kiemelte: a legfőbb felvevő piac Németország, de fókuszálnak az uniós csatlakozás “küszöbén álló” nyugat-balkáni országokra is.

Az Oroszországot sújtó embargóról megemlítette: az igen érzékenyen érintette az ágazatot, ugyanakkor továbbra is a kapcsolatok ápolására törekednek, hogy a piacok fennmaradhassanak. Új felvevőpiacként említette az afrikai kontinenst, kiemelve Ugandát és Kenyát, ahol a magyar szaktudást is adaptálják az ott élők maradásáért, hogy ne induljanak el Európa felé.

Célként említette a mezőgazdaság és az élelmiszeripar exportjának és a termékek feldolgoztatási fokának növelését. Az agrárexport 2017-ben 11 százalékkal nőtt a megelőző évihez képest, 2010-hez pedig 52 százalékkal, az agrártermékek részesedése a nemzetgazdaság exportjában mintegy 9 százalék, “van még tovább fejlődnünk”, hiszen a kivitel mintegy harmadát feldolgozatlan termékek adják – mondta Kis Miklós.

– MTI –