Ágoston László emlékére

Ágoston László
Ágoston László
Miskolc – Ezer és egy féle oka lehet annak, ha valaki rendíthetetlenül támogatja a kultúrát, előadókat, produkciókat, intézményeket – holott pályája, foglalkozása nem köti ehhez a világhoz. Személyes ismeretségek, hobbyszerű vonzódások, elfojtott néhai ambíciók és vágyak keverednek sokszor a teljesen logikus üzleti megfontolásokkal is.

Kevés olyan emberrel találkoztam életemben, mint Ágoston László, aki amit tett a hazai és miskolci kultúráért, azt nem a fentiek, hanem egy nagyon egyszerű és nemesen tiszta meggyőződés vezérelte hosszú éveken át. Mindig azt mondta: ez kötelesség. Úgy vélte, nemcsak az övé, hanem mindenki kötelessége, akik ha megtehetik, módjukban áll, tegyenek valamit a kultúra, és főleg a helyi kultúra ügyéért. Mert egyszerűen nem lehet egész életet megélni anélkül, nem létezhet, fejlődhet egyetlen város sem, ha ott kultúra nem él, nem gazdagodik, nem jut el mindenkihez.

A Miskolci Múzsa Díj ma is az ország egyetlen olyan civil kulturális díja, amely egy nagyváros, Miskolc életében a Magyar Kultúra Napjának ünnepével összefonódva immáron több mint egy évtizede él és létezik. Hogy ezt egyáltalán elmondhatjuk, abban Ágoston Lászlónak, a Telvill Kft. vezetőjének oroszlánrésze volt mint alapítónak, támogatónak. Mi, akik együtt dolgoztunk vele hosszú éveken át, tudtuk, hogy a csendes, de mindig nagyon határozott egyénisége olyan stabilitást ad az alapítványnak, amelyre építeni lehetett a legnehezebb években is.

Ma örökre búcsút veszünk ettől a nagyszerű embertől, és nélküle kell folytatnunk, amit együtt kezdtünk. A városunk jövője azon múlik, terem-e még sok olyan miskolci polgár, mint Ágoston László volt. Mi hiszünk a személyes példák erejében, s abban, hogy így is kell építeni egy várost, kőről kőre, megfoghatóvá téve a megfoghatatlant.

– A Miskolci Múzsa Díj kuratóriuma és alapítói nevében Kiss László –