Agóra program – 9 város kap támogatást a közművelődés fejlesztéséhez

Szekszárd, Békéscsaba, Szolnok, Tatabánya, Kaposvár, Szombathely, Hódmezővásárhely, Eger, Nyíregyháza – ezek a megyei jogú városok nyertek támogatást az Agóra program kétfordulós pályázatán. Összesen 14,6 milliárd forintot osztottak szét közöttük, a pénzt közösségi és művelődési központok felújítására, fejlesztésére vagy építésére költhetik. A munkát várhatóan 2010. december 31-ig fejezik be.

Az Agóra programot az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Infrastruktúra operatív programjában hirdették meg év elején. Elsősorban azért, hogy csökkentsék a kulturális, infrastrukturális kulturális különbségeket az itthoni térségek között, segítsék a művelődési házak felújítását, illetve hozzájáruljanak a kultúra és a közoktatás összekapcsolásához ott, ahol lehet. A Pólus-programban érintett városok nem pályázhattak a 14, 6 milliárd forintos keretre. Végül 12 pályázat érkezett, ebből 9 lett győztes – mondta a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón Hiller István oktatási és kulturális miniszter, aki szerint ilyen nagy összegű támogatás 1989 nem volt itthon közművelődési intézmények fejlesztésére.

A támogatás összege 1,19 milliárd forinttól 1,74 milliárd forintig terjed, utóbbit Eger kapja egyébként. Minden városnak biztosítani kell valamennyi önrészt, amely a támogatás összegétől függ: Szolnoknak kellett a legkisebb, 7 százalékos önrészt letennie az összesen 1,87 milliárd forintos tervéhez.

Elsősorban meglévő épületek felújítását akarták támogatni, de nem zárkóztak el a bírálók újak építésétől sem. Ennek megfelelően például Szombathelyen egy több mint 7200 négyzetméteres közösségi központot húznak fel a tervek szerint, a vasi város majdnem másfél milliárd forint támogatást kap ehhez. Az igényelt összeghez képest Szolnok jut a legnagyobb támogatáshoz, 1,73 milliárd forinthoz – ebből a pénzből egy Terminál nevű központot alakítanak ki a belvárosban, 3 kistérség és 6 település együttműködésével.

Kaposváron felújítják és bővítik a 30 éve épített Együd Árpád Művelődési Központot az 1,7 milliárd forintos támogatásból. Hódmezővásárhelyen a Petőfi Művelődési Központot hozzák rendbe az 1,19 milliárdos segítséggel, hogy elindíthassák majd a “Minden Nap Kultúra!” című helyi programot. A szekszárdi Babits Mihály Művelődési Házban többfunkciós rendezvényteremmé alakítják a mozitermet, a színháztermet szintén korszerűsítik, és lesznek új oktatótermek is, valamint átalakítják a Művészetek Házát.