Agora, Kazincbarcika és környéke

Az Agora levelezőfórumon ezúttal Bányász Veterán Találkozóval kapcsolatba érkezett véleménynyilvánítás.

Tisztelt Szerkesztő Úr!

Engedje meg, hogy a 2006. július 22-én, szombaton megjelent egyik riportja – „A bányászmúlt emlékei” – nyomán véleményt nyilvánítsak, illetve méltatlankodásomnak adjak hangot. No nem az Ön írásával kapcsolatban, hiszen akkor tudomásomra sem jutott volna ez az esemény, hanem a meg-, illetve meg nem szervezésével kapcsolatban ennek az eseménynek. Teszem ezt azért, mert 37 éve élek itt Ormosbányán, és ez már nem az első alkalom volt, hogy utólag tudtam meg, hogy a településünkön milyen rendezvényeket szerveznek. Sajnálatosnak és szomorúnak tartom , hogy egy ilyen „ősi” bányásztelepülésen nem fordítanak kellő figyelmet a propagálásra, hirdetésre, ha egy ilyen „kihalásra ítélt szakma” emlékeiről megemlékezést tartanak. Természetesen én már jeleztem az illetékesek felé ezt a dolgot, de ők elhárították a felelősséget, mondván, hogy nincs elég pénz a hirdetés kivitelezéséhez. Azon szerencsés emberek közé tartozom, akiknek van munkahelye, és nap mint nap elutazva nincs időm az önkormányzat és a művelődési ház környékén ácsorogni, bámészkodni és lesni, hogy vajon milyen aktuális hírek vannak kitéve. Egyedüli hírforrás családom számára a helyi kábeltelevízió, illetve a közeli kis élelmiszerüzlet, ahol is ugyebár lenne lehetőség a propagandára. Nemcsak én nem tudtam erről az eseményről, hanem még sokan mások sem. Ők azok a legidősebb, ma is élő bányászok – Csomor Albert (bányamentő is volt), Ribár Lajos, akiket még szóban sem méltattak annyira, hogy meghívják, valamint Ormosbánya egyik Kossuth-díjasának, Almási István bányásznak a közvetlen élő leszármazottait sem. Név szerint két fiát, Almási Tibort (60 éves) és ifj. Almási Istvánt (58 éves), akik egész életükben a helyi bányában dolgoztak. Nagyapám, Almási István 1960-ban kapott Kossuth-díjat. Sajnos már nincs az élők között, de amíg élt, nagyon sokat tett ezért a bányáért. Róla már nem első esetben feledkeznek meg a helyi „illetékes” elvtársak. Édesapámnak a Miskolci Rádió egyik szerkesztő-riporterének, Monos Mártának az édesapja, Monos János adta át a kiváló dolgozó kitüntetést Miskolcon, melyre méltán büszke a mai napig is. Azon bányászok közé tartozik, akiknek nagy „bányászszíve” van, és most jelezte felém fájdalmát, mely megerősített abban, hogy nyilvánosság elé tárjam és megfogalmazzam ezt a levelet Ön felé. Arra kérem, ha van lehetőség arra, hogy az újságban hozzászólásként vagy bármilyen formában megjelenjen, akkor legyen szíves leközölni, annak reményében, hogy legközelebb jobban figyeljenek a szervezők, illetve az illetékesek az élő „bányászszívek” ápolására és a propagandára.

Tisztelettel és köszönettel:
egy Kossuth-díjas bányász unokája: Domoszlai Gáborné sz.: Almási Judit

 

Egy jó szándékú rendezvény utóhangja

Örömmel értesültünk róla, hogy július 13-án, Ormosbányán a Szuhavölgyi Bányászlakta Települések Önkormányzati Szövetségének szervezésében, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat, Gyárfás Ildikó elnök asszony fővédnökségével megtartott Bányász Veterán Találkozó óta milyen sok építő jellegű visszajelzést kaptak a helyszínt adó ormosbányai szervezők. Kritikai észrevétel is érkezett azzal kapcsolatban, hogy miért nem lett széles körben nyilvánosságra hozva, hiszen nagyon sok ormosbányai bányász, akiknek munkásságuk, érdemeik nem vitathatók, szívesen részt vettek volna a találkozón és elmondták volna emlékeiket. Sajnos a rendezvény meghívásos alapon, korlátozott számban, több mint 40 községből mintegy 110 volt bányász fogadására adott lehetőséget. A meghívottak körét nem a szervezők jelölték ki.

A fórum utáni nagy érdeklődést figyelembe véve és a résztvevők pozitív értékelése alapján célunk, hogy hagyományt teremtve – egy kibővített létszámmal – jövőre is szervezzünk hasonló jellegű baráti beszélgetéseket. Ez az összejövetel azt is sugallja, hogy azokon a bányásztelepüléseken, ahol bányászati tevékenység volt, az ott élő bányászok számára is szervezzenek hasonló találkozókat a helyi szakmai történelmi értékek gazdagítása céljából.

Az esemény közzététele az Észak-Magyarország megyei napilapban időben megjelent. Ezúton kérünk elnézést mindazoktól, akik félreértették a rendezvény szándékát.
Nagy Tibor, Ormosbánya polgármestere – egy kibővített létszámmal – jövőre is szervezzünk hasonló jellegű baráti beszélgetéseket. Ez az összejövetel azt is sugallja, hogy azokon a bányásztelepüléseken, ahol bányászati tevékenység volt, az ott élő bányászok számára is szervezzenek hasonló találkozókat a helyi szakmai történelmi értékek gazdagítása céljából.

Az esemény közzététele az Észak-Magyarország megyei napilapban időben megjelent. Ezúton kérünk elnézést mindazoktól, akik félreértették a rendezvény szándékát.

Nagy Tibor, Ormosbánya polgármestere