boon-sportoldal

2010.10.26. 10:13

Nagyobb figyelmet a hölgyeknek!

<p>Miskolc - Továbbra is veretlen a bajnokságban a megye egyetlen női elsőosztályú csapata.</p>

A hét végén a Ferencváros volt a miskolci hölgykoszorú vendége a pontvadászatban, ám az összecsapás előtt dr. Juhász Viktor elnökkel és Sárréti Géza vezetőedzővel a klub helyzetéről, lehetőségeikről, a női labdarúgás általános elfogadottságáról beszélgettünk.
– Amióta átjöttek hozzánk a ,,holcimos" lányok, van úgy, hogy alig férünk el a sportcsarnokban – kezdte a Vénusz irányítója. – A létszám növekedése miatt vállaltuk fel az NB II-ben való indulást is, hogy mindenki, aki megfelel, jusson játéklehetőséghez. Az éves költségvetésünk körülbelül három millió forint, amelynek egy része pályázatokból tevődik össze, valamint tagdíjbefizetésből. Önkormányzati támogatást a 2010/2011-es szezonra nem kaptunk, így a hiányzó részt igyekszünk személyes kapcsolataink révén kipótolni, illetve mi magunk teszünk bele rengeteg munkát. Nem szeretek példálózni, de Tolnán több millió forintot kap a csapat a várostól, arról pedig, hogy Vestánál mekkora a költségvetés, jobb, ha nem is beszélünk... Mi ezekkel versenyzünk a dobogós helyért...

Évről-évre nő

Sárréti Géza 2008 végén érkezett a Vénuszhoz, tehát harmadik évadját kezdte el a lányokkal. Azzal a gárdával, amelyben vannak válogatott kerettagsággal bíró játékosok.
– Mielőtt bárki bármilyen véleményt mond a női fociról, a futsalról, jobb, ha megnéz egy meccset – ajánlotta elöljáróban a szakember. – A különböző sportcsatornáknak köszönhetően annyi labdarúgást néz valaki, amennyit csak szeretne, és ez hatással van a nőkre is. Túlzás nélkül állíthatom: nagyon sokan szeretik közülük ezt a sportot, s ezzel együtt szívesen is csinálnák. A létszám évről-évre nő országos szinten, a csapatok száma megduplázódott az elmúlt időszakban. A futsal több dologban is különbözik a ,,normál" nagypályás játéktól, például a labda nem pattan el, hamarabb kell fejben reagálni, kombinálni, az átlagnál nagyobb intelligencia szükséges hozzá. Tapasztalatból mondom, a lányok jobban odafigyelnek az edzéseken, mint a fiúk, jobban igyekeznek, viszont érzékenyebbek. Az itteni játékosokon látszik, akarnak valamit, akarják a futsalt, áldoznak érte, a sportra, éppen emiatt rászolgálnának a nagyobb figyelemre. És mi nem pusztán pénzről beszélünk, hanem lehetőségekről, hogy tudjanak tréningezni. Azért az beszédes, hogy a miskolci lányok 80-90 százaléka 15-18 éves kora között abbahagyja az élsportot, mert nem tud hová menni... Különben az Európai- (UEFA), valamint a Nemzetközi Szövetség (FIFA) törekvése is az, hogy minél több hölgyet vonjon be a labdarúgásba, mert tudják ezen szervezetek irányítói, hogy ha őket megnyerik, érdekeltté teszik, akkor megnyerik az egész családot. Akkor pedig több a néző, több a bevétel... Amíg ez nem változik Magyarországon, akkor az egész nem fog menni...

Itthon járt a német légiós

A péntek délutáni edzésen részt vett Csepregi Gabriella, a Vénusz korábbi játékosa, gólzsákja is, aki idén nyáron a nagypályás Bundesliga II-ben szereplő Magdeburg együtteséhez igazolt: „Az első évad amolyan tanulóév számomra, hiszen négy év futsalozás után játszom nagypályán, de már kezdem érezni – jelentette ki a Miskolcon szüneten lévő fiatal játékos. – Hogy meddig maradok kinn, egyelőre nem tudom, de jövő nyárig bizonyosan, aztán meglátjuk mi lesz. A körülmények nagyon jók, két másik csapattársammal lakom albérletben. Mindent megkapunk a klubtól, én a foci mellett még a helyi egyetemen is tanulok. Beilleszkedés? Meg kellett szokni a német nyelv használatát, a megértését, az edzőkre panaszom nem lehet, rettentően segítőkészek. Eddig valamennyi meccsen játszottam, legalább fél órát, a jobbhátvéd poszton, s ugyan itt nem lehet sokszor helyzetbe kerülni, én szeretem.
-MI-

A bajnokság állása

1. Vesta Persecutor K és 3S 5 5 – – 64-8 15
2. Univerzum-Aramis 5 4 – 1 37-11 12
3. Tolna-Mözs 5 4 – 1 18-10 12
4. Miskolci Szabadidőközpont 4 3 1 – 18-13 10
5. Szegedi AK Boszorkányok 4 2 – 2 18-31 6
6. Ferencváros 4 1 1 2 13-29 4
7. Galaxis NFE 4 1 – 3 13-15 3
8. Skorpió-1DFC Group Salgótarján 5  1 – 4 12-31 3
9. ELTE SE 5 1 – 4 12-33 3
10. Kiskunfélegyházi Mókusok 5 – – 5 7-31  0

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!