Aggódnak a Békés megyei gazdák, hogy nem tudják eladni a búzájukat

A héten befejeződik az aratás Békés megyében, a gazdák azonban aggódnak, mivel egyrészt az aszály miatt kevesebb gabona termett, mint tavaly, másrészt a felvásárló árak tonnánként mintegy tízezer forinttal csökkentek az elmúlt évihez képest.

Átlagosan 4,1 tonna őszi búza termett idén a Békés megyei földeken, amelynek hatvan százaléka étkezési- negyven százaléka pedig takarmánybúza. A búza mellett a repce termésátlaga is csökkent, ami szintén az év elejei aszályos időszaknak köszönhető, sokan azonban elképzelhető, hogy még ezt a mennyiségű gabonát sem tudják eladni, mivel nincs rá kereslet.

– Jelenleg áll a gabonapiac, kínálat van, kereslet viszont nincs a búza iránt. Ameddig tavaly 35-40 ezer forintot adtak egy tonna kenyérgabonért, addig most ez az összeg 27-29 ezer forint körül mozog – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Szabó István, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója.

Ősszel a kukorica és a napraforgó betakarítása folyik majd, itt a várható termésmennyiség tekintetében az utóbbi hetek esőzései után optimistábbak a termelők.