Aggódik az SZDSZ a miniszteri hatáskörben adható alapítványi támogatások emelése miatt

Törvénymódosítást és ötpárti egyeztetést kezdeményez az SZDSZ a miniszteri hatáskörben alapítványoknak adható támogatások keretösszegének megemelése miatt. Gulyás József, országgyűlési képviselő pénteki közleményében azt írja, hogy az SZDSZ számára elfogadhatatlan az, hogy a kormánydöntés nélkül miniszteri hatáskörben folyósítható alapítványi támogatások keretét 7 millió forintról 100 millió forintra emeljék.

Az emelés az SZDSZ számára akkor is elfogadhatatlan, ha az alapítványoknak adható állami forrásokat e döntés önmagában még nem növeli meg. E keretösszeg növelésről ráadásul a kormány később egyedi döntéssel bármikor határozhat – írja Gulyás József.

Az SZDSZ álláspontja szerint nem rendeleti úton, hanem törvényben kellene meghatározni az egyedi miniszteri döntések alapján kiosztható összegek maximumát. A liberálisok szerint nem indokolt, hogy ez a keret 8-10 millió forintot meghaladjon. Az SZDSZ szerint nem lehet korlátlan, illetve túlzott mértékű az a mozgástér, amivel a kormány és minisztériumok rendlkezhetnek célfeladatok ellátására, mert a civil szervezetek politikai érdekektől, befolyástól való függetlenítése ellen hat, ha a kormány ilyen volumenű, a transzparens, pályázati rendszerektől független pénzosztogatást tesz lehetővé.

Gulyás József szerint a Zuschlag-ügy után a szocialista kormánynak nem lett volna szabad ilyen szabályozással előállnia, hanem a közélet tisztaságát erősítő szabályozás elfogadására kellene törekednie az ellenzéki pártokkal közösen. Az SZDSZ ezért indokoltnak tartja, hogy még az őszi ülésszak előtt ötpárti egyeztetés kezdődjék a pártfinanszírozásról, és azt szeretnék, ha még az EP választások előtt érvénybe lépne az új szabályozás.