Aggályos lehet a gyorshajtóknak tervezett menetlevél – RTL Klub Híradó

Menetlevél írására kötelezné a rendőrség a notórius gyorhajtókat. Az adatvédelmi biztos szerint azonban a tervezett módosítás több ponton is aggályos.

Évente 300 ezer olyan gyorshajtó van, akik, bár lefényképezte őket a régi típusú traffipax, később nem vallják be, ki is ült a volánnál. A nemrég az autópályákra kihelyezett új készülékek már jó képet csinálnak, de néha még itt se derül ki, ki vezetett.

Amikor a gyorshajtásról szóló értesítést kiküldi a rendőrség, azt is megkérdezik, ki vezette az adott időpontban az autót. Ezt a második lapra kell beírni. Vagyis csak kellene, mert a legtöbben egy jogi kiskaput használnak ki: a büntetőtörvénykönyv szerint saját családtagjára senkinek sem kötelező terhelő vallomást tenni.

A rendőrség ezért törvénymódosítást szeretne. Azoknál az autósoknál, akik nem vallják be, ki vezette az autójukat a gyorshajtáskor, menetlevelet kérnénk egy időre – mondta az RTL Klub Híradójának Szabadfi Árpád, országos rendőrfőkapitány-helyettes.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint azonban ez több ponton is sértheti az alkotmányos alapjogokat.

A tervezetről egyeztetnek a szakemberek. Egyelőre annyi biztos, hogy májustól újabb, a húsvéti akcióhoz hasonló ellenőrzésekre kell számítani.