AFP: elszórtan még vannak összecsapások Urumcsiban

“A helyzet az ellenőrzésünk alatt áll” – ezt közölte szerdán a kínai Hszincsiang tartomány fővárosának polgármestere. A francia AFP hírügynökség helyszíni munkatársai szerint azonban az ujgurok és han kínaiak vasárnap kezdődött szórványos összecsapásai szerdán is folytatódtak. Az erőszaknak – a hivatalos kínai adatok szerint – már csaknem 160 halottja és több mint ezer sérültje van. A kínai kommunista párt városi vezetője ezalatt halálbüntetéssel fenyegette meg azokat, akik gyilkoltak a zavargások közben.

A főként ujgurok lakta Hszincsiang tartomány fővárosába a kínai hatóságok több ezer katonát és rohamrendőrt vezényeltek. Urumcsiban kedd este kijárási tilalmat rendeltek el. Hírek szerint a város felett katonai helikopterek köröznek, az utcákat pedig a hadsereg teherautói járják, hangosbeszélőn “együttműködésre, és otthonmaradásra” szólítva fel az embereket. A buszok és taxik elkerülik a városközpontot, ahol az üzletek és boltok többsége is zárva tart. Ennek ellenére az AFP riportere azt jelentette a városból, hogy az ujgurok és han kínaiak között többfelé is szórványos összecsapások voltak. Urumcsi polgármestere ellenben azt mondta, hogy “a helyzet az ellenőrzésük alatt áll”. A kínai kommunista párt városi vezetője pedig halálbüntetést ígért azoknak, akik másokat megöltek a zavargások közben.

Kedden több ezer han kínai vonult fel az utcákon az ujgurok negyedei felé házilag készített fegyverekkel, hogy bosszút álljanak a vasárnapi zavargások miatt, de a hatóságok szerint a rendőrök útját állták a tömegnek. Néhány ujgur elmondása szerint a rendfenntartó erők hagyták, hogy több száz kínai bejusson a muszlim negyedekbe, ahol több otthont és éttermet is megtámadtak.

Hétvégén a hivatalos adatok szerint csaknem 160 ember halt meg és több mint ezren sérültek meg, amikor a rendőrök összecsaptak a tüntető ujgurokkal. A zavargások miatt több mint 1500 embert tartóztattak le a hatóságok. Kínában a pekingi Mennyei Béke téren történt 20 évvel ezelőtti események óta nem volt példa hasonlóan véres konfliktusra – a tavalyi tibeti zavargásokat kivéve.

Az események miatt a tervezettnél hamarabb, szerdán kora reggel tért haza hivatalos olaszországi látogatásáról Hu Csin-tao kínai elnök. A kínai elnök így nem vesz részt a legfejlettebb országokat tömörítő G8-as országok csúcsértekezletén, amelyet a földrengés sújtotta L’Aquila városban rendeznek.

Kínában körülbelül 8 millió muzulmán vallású ujgur él. Többségük Hzsincsiang tartományban lakik, amelyet 1955-ben nyilvánított az állam részévé Kína. A hegyes és sivatagos Hszincsiang területe nagyjából akkora, mint Németország területének ötszöröse. Miután Kína sajátjának nyilvánította, a tartományba han kínaiakat telepítettek be tömegesen. Az ujgurok közül azóta is sokan harcolnak az egykori Kelet-Turkesztán elszakadásáért – amely 1930-tól 1949-ig autonóm terület volt. A vidék egyébként stratégiai jelentőségű: földje szénben, aranyban és uránban gazdag, valamint jelentős kőolaj- és földgázkészleteket is rejt. A tartományt Kína szigorú ellenőrzés alatt tartja, és a helyiek mindenféle önrendelkezési törekvését elutasítja.