Afganisztáni újságírót vettek őrizetbe a kormány utasítására

Az afgán elhárítás (NDS) a kormány utasítására őrizetbe vett egy afgán televíziós újságírót, aki vasárnapi műsorában kritikusan nyilatkozott kormánytagokról – közölte kedden a tévés szerkesztője. Az Ariana nevű magán televíziónak dolgozó Naszir Fajazt vasárnapi, tényfeltáró műsora után tartóztatták le.

Az afgán elhárítás a vasárnap késő esti műsor sugárzást adás közben leállította, miután kihívták őket az adóhoz – mondta el az Ariana TV hírszerkesztőségének vezetője. Naszír Fajazt hétfőn hívatták be az NDS-hez, majd nem sokkal később az újságíró egy SMS-ben közölte szerkesztőjével: “őrizetbe vettek”. A szerkesztő elmondása szerint azóta nem hallottak felőle. Az afgán elhárítás nem nyilatkozott az üggyel kapcsolatban.

A vasárnapi műsor téma volt az afgán kabinet rendszeres, hétfői ülésén is, ahol megegyezés született, hogy a főügyész hivatal elé viszik az ügyet. A kormány csak annyit közölt, hogy Fajaz alaptalan rágalmakkal és sértésekkel támadta a kormány tagjait, de nem részletezték, hogy pontosan miről is volt szó a vasárnap esti programban.

A BBC brit közszolgálati adó információi szerint Fajaz a kereskedelmi, valamint a víz- és energiaügyi miniszter teljesítményét kritizálta. Az AFP francia hírügynökség viszont egy névtelenül nyilatkozó afgán tisztviselőtől úgy értesült, hogy Fajaz tolvajoknak nevezte a minisztereket a műsorban.