Afganisztánba megy a honvédelmi miniszter

Május elején újra Afganisztánba utazik a honvédelmi miniszter. Szekeres Imre a magyar katonákat látogatja meg Baghlan tartományban. A szakújságírók mellett Bochkor Gábor és Palik László is elkíséri a minisztert. Az utazás pontos időpontját biztonsági okokból nem hozzák nyilvánosságra, csak annyit tudni, hogy több napos lesz.

Az afganisztáni Baghlanban a magyarok vezetik a tartományi újjépítési csoportot, amelynek nemcsak katonai feladatai, hanem civil projektjei is vannak, ezeket nemrég indították el. A honvédelmi miniszter is elsősorban ezekről tájékozódik majd kint.

Bochkor Gábor műsorvezető azért lesz a csapatban, mert a katonák tábori rádiót szeretnének indítani, és ezzel kapcsolatban látja majd el őket jótanácsokkal. Palik László, a Hungaroring Sport Rt. elnöke a nehéz terepen történő vezetést gyakorolja a misszió tagjaival – tudta meg a Független Hírügynökség a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályától.

A Honvédség adatai szerint Afganisztánban most 223 katona teljesít szolgálatot: 190-en a tartományi újjáépítési csoportban, ahol még 9 civil is van a csapatban. 33-man egyéni beosztás alapján teljesítenek szolgálatot az országban. Baghlanban tavaly nyártól vették át folyamatosan a magyarok a hollandoktól a tartományi újjáépítési csoport vezetését. A honvédelmi miniszter azóta többször is meglátogatta már a katonákat.