Afgán rendőröket bombáztak tévedésből a nemzetközi erők

Kilenc afgán rendőr meghalt és öten megsebesültek, amikor NATO gépek lebombázták állásukat dél-nyugat Afganisztánban – közölték vasárnap tartományi hatóságok. A légicsapást az afgán hadsereg katonái kérték, akik a jelentések szerint tévedésből csaptak össze a rendőrség embereivel – mindkét fél azt hitte ugyanis, hogy tálib fegyveresek ellen harcolnak.

A tűzharc a kora reggeli órákban alakult ki az Afganisztán nyugati részén található Farah tartományban a rendőrség és a hadsereg alakulatai között – közölte a tartomány helyettes kormányzója. A katonaság légi támogatást kért a NATO erőktől, akik lebombázták a rendőrség állását, megölve kilenc rendőrt. Öt másik rendőr megsebesült, köztük a rendőrség helyi vezetője, aki életveszélyes állapotban van – közölte Mohamed Raszuli.

Az esetről szóló beszámolót megerősítette Nyugat-Afganisztán rendőri vezetője is, közölve, hogy egy nyomozócsoportot küldött az incidens kivizsgálásra. Az afgán védelmi minisztérium és a nemzetközi erők még vizsgálják az esetről szóló híreket, és nem tudtak részletekkel szolgálni.