Afgán menekült a debreceni átjátszótoronyban – tíz nap elzárást kapott

Tíz nap elzárással sújtotta a Debreceni Városi Bíróság azt a fiatal afgán férfit, aki pénteken felmászott, és több mint hat órát töltött a debreceni menekülttábor melletti átjátszótoronyban – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Zákány-Szõke Bernadett, a Debreceni Rendõrkapitányság hivatalvezetõ-helyettese. A férfit garázdaság miatt vették õrizetbe, majd gyorsított eljárást kezdeményeztek vele szemben.

A 24 éves afgán férfi pénteken, dél körül mászott fel a debreceni menekülttábor 30 méteres átjátszótornyába, ahol összesen 6 és fél órát töltött. Eleinte csak annyit tudtak, hogy a fiatalember valamilyen iratokat követel, de pontosan a tolmács sem értette, mit is szeretne. Daragó Réka, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) szóvivõje a Független Hírügynökségnek korábban elmondta, hogy a férfi pszichiátriai kezelés alatt áll, akit legutóbb Ausztriából küldtek vissza Magyarországra a hatóságok. Mint kiderült, a férfi útlevelet akart, hogy Olaszországba utazhasson. A fiatalember végül azután jött le, hogy a tûzoltók és a kommandósok akkora távolságba húzódtak, ahol már nem látszódtak. Miután a 30 méteres épület tetejérõl lemászott, rendõrök kíséretében mentõbe tették, és kivizsgálásra kórházba szállították. Ezután elõállították a Debreceni Rendõrkapitányságra, végül garázdaság miatt õrizetbe vették. A férfit a történtek miatt a Debreceni Városi Bíróság 10 nap elzáráss! al sújtotta.

A fiatalembernek nem ez volt az elsõ ilyen akciója, két héttel korábban Békéscsabán két órát volt töltött egy toronyban, végül azonban önszántából lejött.Sporthírek