Afgán katonákat ért a nemzetközi erők légitámadása

Kilenc afgán katona vesztette életét a térségben állomásozó nemzetközi csapatok egy szerda hajnali légitámadásában – közölte az ország védelmi minisztériuma. Az Afganisztán keleti részén fekvő Khost tartományban történt támadásban az afgán hadsereg három további tagja megsebesült, egyiküket súlyos állapotban szállították kórházba.

Az Egyesült Államok Afganisztánban állomásozó erőinek szóvivője, Greg Julian ezredes megerősítette a légi csapás hírét. Mint mondta, az amerikai erők az afganisztáni védelmi minisztériummal közösen próbálják kideríteni, pontosan hogyan történt az incidens.

Afganisztánban a nemzetközi erők mintegy 60 ezer katonája állomásozik, akiknek feladata, hogy segítsék az ország biztonsági erőit a tálib és más felkelők elleni küzdelemben. A térségből azonban időről időre érkeznek hírek az Egyesült Államok vezette koalíció “balul sikerült” légicsapásairól, amelyeknek gyakorta civilek, vagy afgán katonák esnek áldozatul.

Az amerikai hadsereg legutóbb arról számolt be, hogy 33 civil állampolgár vesztette életét egy augusztusi légi csapásban Heratban. Az afganisztáni hatóságok az eset óta azzal vádolták Washingtont, hogy 90 civil állampolgár halálát okozta a támadás. Ezt alátámasztotta az ENSZ egy korábbi vizsgálata is, amely szerint a csapásban 60 gyerek és 30 felnőtt halt meg.