Afgán és pakisztáni törzsi vezetők tanácskozása – Musarraf nélkül

A pakisztáni elnök az utolsó pillanatban lemondta részvételét az afgán és pakisztáni törzsi vezetők tanácskozásán, amely csütörtökön kezdődik Kabulban. Sajtóbeli találgatások szerint a tálib lázadók egyre aktívabb tevékenysége miatt esetleg rendkívüli állapot kihirdetését fontolgatja, legalábbis az afgán-pakisztáni határvidékre vonatkozóan.

Pervez Musarraf és afgán kollégája, Hamid Karzai nyitotta volna meg a törzsi vezetők három naposra tervezett tanácskozását Kabulban csütörtökön, de a pakisztáni államfő néhány órával az ünnepélyes aktus előtt lemondta részvételét és maga helyett Saukat Aziz kormányfőt delegálta. A döntésről a pakisztáni tájékoztatási miniszterhelyettes csak annyit mondott, hogy az elnök “a külső és a belső fenyegetések növekedése” miatt láthatta célszerűbbnek, hogy otthon maradjon. Amikor újságírók rákérdeztek, hogy Musarraf vajon készül-e rendkívüli állapot bevezetésére, legalábbis az afgán-pakisztáni határvidéken, ahol az utóbbi hetekben látványosan fölerősödtek a harcok az iszlám szélsőségesek és a pakisztáni kormánycsapatok között, a miniszterhelyettes azt válaszolta, hogy “az alkotmány értelmében az elnöknek joga van rendkívüli állapotot hirdetni az országban vagy az ország egy részén”.

A szóban forgó terület törzsi vezetőinek tanácskozását persze a pakisztáni elnök nélkül is megtartják. Az afgán fővárosban 2500 rendőr, valamint több különleges osztag ügyel kifejezetten csak a tanácskozók biztonságára. A megbeszélést, amelyen a mindkét országot érintő biztonság megteremtése a fő cél, csaknem egy éve szervezik már.