ÁEEK: ingyenesen letölthető az egészséggel kapcsolatos új mobilalkalmazás

Budapest – Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) által európai uniós támogatással létrehozott, csütörtöktől ingyenesen letölthető MeNTA okostelefonos alkalmazás segítségével mindenki információkhoz juthat egészségének megőrzése érdekében – tájékoztatta a központ az MTI-t.

A MeNTA (Mobil EgészségNapló és Tájékoztató Alkalmazás) alapvető célja az egészségtudatos magatartás támogatása, valamint a legkorszerűbb technikai eszközök felhasználásával egy mindennapi segédeszköz biztosítása az egészséges életmód fenntartásához – olvasható a közleményben.

Közölték, a MeNTA elősegíti az egészségi problémák monitorozását és kezelését, különösen a népbetegségnek számító szív- és érrendszeri betegség vagy cukorbetegség esetén. Egészségterv készítésével és követésével, a mozgás- és táplálkozásnaplók segítségével sokkal egyszerűbbé válik az előzetesen beállított cél elérése – írták.

Az ÁEEK kifejtette: a vércukor- és vérnyomásnaplóban feljegyezhetők a mért értékek, a testtömegnaplóban követhető a testsúly változása, a táplálkozásnaplóban a kalóriabevitel, a mozgásnaplóban pedig a fizikai aktivitás értékei. Gyógyszer- és szolgáltatáskereső, mintegy hatszáz szócikkes betegségkalauz, interaktív térkép, útvonaltervező, az egészségügyi intézmények és gyógyszertárak elérhetőségei is megtalálhatók az alkalmazásban.

Hozzátették, az alkalmazás fontos gyakorlati tanácsokkal látja el a felhasználókat, figyelmeztethet például arra, hogy be kell venni a gyógyszereket, vagy kiértékeli a különböző naplókba bevitt adatokat.

Az alkalmazás továbbfejlesztett változatában lesz lehetőség arra, hogy az egészségügyi intézményeknél vagy a háziorvosnál tárolt adatokat a felhasználók kiegészítsék egyéni mérésekkel, és megosszák ezeket az információkat a háziorvossal.
Az alkalmazás csütörtöktől ingyenesen letölthető Android és iOS készülékekre – áll a közleményben.

– MTI –