AEC – Elindult az Afrika-kerülő vitorlásverseny felvezető szakasza

Budapest, 2012. május 25., péntek (MTI) – Kezdetét vette pénteken a magyar szervezésű Afrika-kerülő vitorlásverseny, az Africa-Europe Challenge (AEC) promóciós éve, melynek során a történelmi jellegű klasszikus iskolahajó, a holland ASTRID mint a projekt zászlóshajója, körbevitorlázza Afrikát, és ünnepélyes keretek között meghívja a fogadó országokat a részvételre.

Maga az AEC, amely kulturális eseménysorozatot, valamint humanitárius programokat is magában foglal, jövőre rajtol.

A projekt két alapítója, Gál József kétszeres földkerülő vitorlázó és Kondricz Péter nemzetközi informatikai jogász csaknem három év előkészítő munka után a történelmi hangulatú Máltán, a Tengerészeti Múzeumban nyújtotta át a máltai államot képviselő, ifjúságért és sportért felelős Angelito Sciberrasnak a máltai kormánynak címzett, az AEC-ben való részvételről szóló hivatalos meghívót – tájékoztatták a szervezők pénteken az MTI-t.

A program alapját az Afrikát körülhajózó nemzetközi vitorlás flotta és versenysorozat teremti meg, amely 13 afrikai és két európai országot érint, s a fogadó helyszíneken kulturális, gazdasági, tudományos és oktatási missziót valósít meg.

Az AEC mezőnye a tervek szerint egy éven át tartó útja során vitorlázza körbe Afrikát. A hajók Máltáról vágnak neki az útnak, a Szuezi-csatornán, majd a Vörös-tengeren haladnak végig, aztán Dél-Afrikát megkerülve a nyugati part mentén térnek vissza a Földközi-tengerre. A mezőny a résztvevő afrikai országok állomásain – 18-20 megálló a terv – hét-tíz napot tartózkodik, s itt pályaversenyek mellett kulturális programokra is sor kerül.

Az elképzelések között szerepel gyermekprogram elindítása, iskolai testvérkapcsolatok kiépítése, továbbá turisztikai események létrehozása, az EU és az Afrikai Unió intézményrendszerének kölcsönös bemutatása.

– MTI –