Diósgyőr hírei

2016.09.02. 10:20

Diósgyőri várkert - Csónakázótó volt ott, most mi lesz?

Miskolc - Nincsenek a szabadidőpark ellen, csak szeretnék tudni, mi épül a várkertben.

Miskolc - Nincsenek a szabadidőpark ellen, csak szeretnék tudni, mi épül a várkertben.

„Valami készül a várkertben, a feltöltött tó helyén. A területrendezés elindult, ott vannak a munkagépek” – olvasható egy bejegyzés a Szeretem a Diósgyőri Várat Face­book-csoport oldalán. A poszt még augusztus elején született, fényképeket is mellékeltek hozzá, ezeken jól látszik, hogy a Haller György utca közelében található zöld területen épül valami. Egy augusztus végi bejegyzés már arról szól: díjmentesen látogatható szabad­időparkot alakítanak ki ott. Megkerestük a Facebook-csoport szerkesztőjét, mit lehet tudni a beruházásról.

– Augusztus 7-én a várkertben sétáltam, akkor vettem észre, hogy munkagépek vonultak fel a területen, és elkezdődött az építkezés – kezdte Bereczki Annamária, a csoport szerkesztője. – Ezután a Miskolci Városfejlesztési Kft.-nél levélben érdeklődtem, hogy mi épül ott. Megkaptam a választ, ebben az állt, hogy díjmentesen látogatható szabadidőparkot alakít ki az egyik szomszédos ingatlan tulajdonosa.

Nyílt pályázaton

Azt is leírták, hogy a terület az önkormányzat tulajdona, a MIK Zrt. kezelésében van, és nyílt pályázati eljárás során, piaci alapon bérbe adták. Ahogy fogalmaztak: a bérlő a terület rendezésére, a kulturált területhasználatra kapott felhatalmazást. Úgy tudom, csak kisebb, bármikor visszaalakítható tereprendezési munkálatokat végezhet, és olyan eszközöket helyezhet csak ki, amely könnyen eltávolítható. A városfejlesztési cég szerint a bérbeadással a terület gondozottabbá válik és gazdagodik a vár szolgáltatási kínálata.

Annamária arról is beszámolt, hogy egyes források szerint ezen a területen – még az ötvenes években is – csónakázótó volt, majd ezt később feltöltötték, mára csak a Szent György-patak egy része maradt. Ők most is úgy tudták, a várrekonstrukció egyik eleme, hogy itt újra csónakázótó lesz, ezért volt meglepetés számukra, hogy szabadidőpark épül.

– A Szeretem a Diósgyőri Várat-csoport tagjai minden fejlesztésnek örülnek, ami a várat, vár környékét érinti. Nem vagyunk a szabadidőpark ellen sem, csak szeretnénk tudni, mi lesz ebben a létesítményben, illetve, hogy a csónakázótó ötletét végleg elvetette-e a város? – kérdezte a szerkesztő.

A régi kétszázas

Bereczki Annamária a Miskolc Blog egyik 2011-es bejegyzését is figyelmünkbe ajánlotta. Itt az olvasható, hogy a régi kétszáz forintoson van egy kép, amin a vár környéki egykori halastó látható, pont azon a részen, ahol most a szabadidőpark épülne. A blogban olvashatjuk: „…A tó helyén most egy nagy semmi van: kertek végi, beépítetlen terület. Ami szerintem még mindig jobb, mintha valami épülne oda, mert így legalább az esélye megvan, hogy egyszer visszaállítják a tavat.”

A szabadidőpark, nem a várárok

Megkeresésünkre a MIK Zrt.-től érkezett válasz a témában. Egyebek mellett az, amit a Facebook-csoportnak is elmondtak: nyílt pályázatot hirdettek, ami a MIK honlapján is megjelent. Erre egyetlen pályázat érkezett, és ez maradéktalanul megfelelt a kiírási feltételeknek.

Mivel nyílt pályázat volt, szerettük volna látni azt, de a válasz az volt, az abban található fejlesztési elképzelések megvalósításához további szakhatósági, főépítészi, területfejlesztési illetékességgel rendelkező szakvéleményekre, illetve a MIK Zrt. hozzájárulására is szükség van. Amíg ezek nincsenek meg, addig a terv pusztán döntést előkészítő anyag – fogalmazott az ingatlankezelő. Hangsúlyozták: ezek az engedélyek garantálják azt is, hogy ami a tervekben van, az közmegelégedésre megvalósítható, azaz például a szabadidőpark működtetése nem jelent majd érzékelhető forgalomnövekedést.

A MIK szakemberei hangsúlyozták: a szabadidőpark területe nem azonos a vár­árokkal.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!