Közlekedés

2020.01.04. 17:30

Hasznos tippek téli vezetéshez

Sokan a téli gumival letudják az évszakváltást, és nem számolnak a korai sötétedéssel, a csúszós utakkal, a hirtelen, akár néhány óra alatt radikálisan megváltozó időjárással.

Készüljünk fel alaposan, ha havas tájra indulunk!

Forrás: ARVAL

Az Arval Magyarország szakértői éppen ezért hangsúlyozzák: a téli autóvezetés nagyobb éberséget, türelmet kíván, és ilyenkor különösen fontos, hogy a sofőr tisztában legyen a saját, valamint az autója képességeivel. Az alábbi lista hasznos segítség a téli utazás megkezdése előtt.

  • Ellenőrizzük a hűtővíz összetételét! A motort hűtő, glikolból és desztillált vízből álló szilikátmentes keverék megfelelő összetétele az autó téli felkészítésének alapja. A két összetevőt úgy adagoljuk, hogy a tartályban fele-fele arányban keveredjenek, így mínusz 37 fokig ellenálló marad a motor a hideggel szemben, és későbbi desztillált vizes hígítás után sem kell majd aggódnunk, hogy a motorblokk szétreped. Amennyiben nem vagyunk biztosak a hűtővíz összetételében, fokolóval vagy refraktométerrel tudjuk ellenőrizni bármely üzemanyagkúton vagy szervizben egy átvizsgálás keretében.
  • Legyen megfelelő típusú és mennyiségű az ablakmosó folyadék! Míg a nyári ablakmosó folyadékba rovaroldó anyagot tesznek, a téli változatot a fagyások megelőzése érdekében átlagosan 45%-os etil-alkohollal hígítják. A tisztítófolyadék cseréje mindössze pár ezres tétel, de ha rászánjuk a pénzt, nemcsak kilátunk majd az autónkból, hanem meg is óvhatjuk a szélvédőt a levakarhatatlan fagyásoktól.
  • Figyeljünk oda az apróságokra! Ügyeljünk rá, hogy mindig legyen az autóban jégkaparó és jégoldó az esetleges zárfagyások ellen. Indulás előtt mindig megfelelően tisztítsuk meg a szélvédőt, és ha kell, söpörjük le az autó tetejére hullott havat, nehogy menet közben a szélvédőre csússzon.
  • Készítsük be a túlélőkészletet! Ahogy nyáron például extra vízzel készülünk a problémás helyzetekre, télen a hideg ellen kell védekezni, ha az autóval elakadunk. Városon kívülre való vagy hosszabb utazás előtt győződjünk meg róla, hogy bedobtuk-e a csomagtartóba a vastag pokrócot, és van-e nálunk meleg kabát a kényelmes, vezetéshez választott öltözet mellett.
  • Szánjunk az útra több időt! Télen gyakorlatilag kiszámíthatatlan, mikor dugulnak be az utak, de nyilván akkor, amikor időre kell odaérnünk valahova. Induljunk el hamarabb, hogy elkerüljük a késéssel járó bosszúságot.
  • Ne kapkodjunk! Óvakodjunk a hirtelen fékezésektől és sebességváltoztatásoktól, igyekezzünk mindig az időjárási, illetve látási viszonyoknak megfelelő sebességgel haladni. Emellett a csúszós utakon jóval nagyobb fékút miatt mindenképpen tartsuk be a 2 másodperces követési szabályt. Télen fáradtabbak, feszültebbek a sofőrök, maradjunk minden forgalmi helyzetben türelmesek, előzékenyek!
  • Legyünk körültekintők! A stresszesebb autósokon túl télen a látási viszonyok sem a legoptimálisabbak. Érdemes tehát minden esetben odafigyelnünk a megfelelő sávtartásra, és amennyiben szükséges, menjünk a szokásosnál lassabban. Használjuk az összes tükröt, és elindulás előtt győződjünk meg róla, hogy azok – a lámpákkal egyetemben – elég tiszták-e. A bejáratott és kevésbé forgalmas útvonalakon is figyeljünk jobban egymásra!
  • Tájékozódjunk! Télen sokan vesznek ki szabadságot, amit nemritkán a környező országok sípályáin tölt együtt a család. Ha itthon nem is, de Ausztria, Csehország és Szerbia útjain kötelező a téli gumi vagy a hólánc. Indulás előtt tájékozódjunk a célország szabályozásáról és a beszerzendő eszközökről, hogy semmi ne árnyékolhassa be a vakációt.
  • Ha tehetjük, gyakoroljunk! A téli útviszonyok között több a váratlan forgalmi helyzet, ami még a gyakorlott vezetők képességeit is próbára teheti. Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük szakember segítségét, aki a tanpályán kívül számítógépes szimulátorok segítségével is felkészíthet minket olyan váratlan helyzetekre, mint az autó megcsúszása vagy hirtelen meghibásodása. Az ehhez hasonló tréningek nemcsak a sofőrök vezetési képességeit javítják, de magabiztosságot is adnak, ami bármilyen forgalmi helyzetben előnyt jelenthet.
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában