Helyi közélet

2014.08.11. 08:43

Tovább folytatják a demonstrációt a romák Miskolcon

Miskolc - Augusztus 15-ig meghosszabbították a belvárosi demonstrációt a miskolci romák.

Miskolc - Augusztus 15-ig meghosszabbították a belvárosi demonstrációt a miskolci romák.

Pozitívnak lehet értékelni az elmúlt napok összefogását, hiszen nagyon sokan biztattak bennünket a szolidaritásukról, ráadásul az elmúlt öt napban megközelítőleg 100-150 ember valamennyi időt eltöltött itt nálunk – mondta érdeklődésünkre vasárnap délután a Szent István téri helyszínen Váradi Gábor, a Cigány Kisebbségi Önkormányzat miskolci elnöke. – Akik jöttek, nem jöttek üres kézzel: ásványvizet, kávét, süteményt, de volt, aki ebédet hozott nekünk. A roma vezető felvetésünkre, hogy szombaton valakik leköpték sátraikat, a következőket mondta:

– Annak is elfogadjuk a véleményét, aki leköpte a sátrunkat. Az az ő véleménye – fogalmazott. – Az az ő érték­ítélete. Pénteken kerekasztal-beszélgetést rendezett a 25 évvel ezelőtt alakult Gettó Ellenes Bizottság, és a Miskolc Maradunk. Ami megmaradt bennem ennek kapcsán az nem más, mint az, hogy 1989-ben könnyebb volt demokratának lenni, mint most.

Váradi Gábortól megtudtuk azt is, hogy Soós Attila, a FIDESZ-KDNP képviselőcsoportjának szóvivője az egyik reggel meglátogatta őket.

Aki akarja, szintén megteheti és beszélgethet a demonstrálókkal, ugyanis a korábban augusztus 10-ig kapott területfoglalási engedélyüket augusztus 15-ig meghosszabbították a Szent István téren. Ugyanakkor a számozott utcáknál augusztus 21-ig kaptak engedélyt sátraik elhelyezésére, a véleménynyilvánításra.

– Lehet, hogy itt sem maradunk a meghosszabbított időpont végéig, és elképzelhető, hogy a számozott utcákra koncentrálunk majd – tette hozzá. – Nem hiszem, hogy ördögtől való az, amiért küzdünk. Egy valamit szeretnénk: biztonságos lakhatást.

Vasárnap egyébként délután 4 óra és este fél 10 között szüneteltették a számozott utcai demonstrációt a szervezők a DVTK meccs miatt.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában