Adóznának és tb-járulékot fizetnének, ezért az adóhivatalhoz fordulnak a prostituáltak

Egyéni vállalkozóként adóznának a jövőben a magyar prostituáltak, ha ezzel az APEH is egyetért. A szexmunkások a többi között tb-járulékot is fizetnének, a szolgáltatásaikért kapott számlát pedig az ügyfelek akár a céges reprentatív kiadásaik terhére elszámolhatnák. A prostituáltak kedden küldik el levelüket az adóhatóságnak, amelyben állásfoglalást kérnek a kérdésben.

A szexuális szolgáltatás 2003 óta hivatalosan is szerepel a Központi Statisztikai Hivatal által nyilvántartott és választható tevékenységek között. Az azonban nem tisztázott, hogy az egyéni vállalkozóként dolgozó és számlát adó magyar prostituáltak milyen adózási formát választhatnak, illetve az utazási, irodahasználati, hirdetési és telefonköltségeikből mit számolhatnak el. Az elképzelés szerint a vállalkozóként dolgozó szexmunkásoktól kapott számlákat az ügyfelek is felhasználhatnák, vagyis a cégek a reprezentatív kiadásokra fordítható keretből elszámolhatnák a költségeiket. A prostituáltak levélben kérnek állásfoglalást az APEH-tól, amelyet jövő kedden küldenek el. Az adóhatóságnak harminc napja lesz arra, hogy megválaszolja a kérdéseket – mondta korábban a Független Hírügynökségnek Földi Ágnes, a Magyar Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesületének elnöke.

Az érdekvédők szerint a prostituáltak adózása közös érdek, ezért mihamarabb tisztázni kellene a részleteket. Az államnak újabb bevételt, a szexmunkásoknak pedig biztonságot jelentene, ha a kérdés rendeződne. A prostituáltak a többi között tb-járulékot is fizetnének, vagyis nem lennének többé “potyautasok” a rendszerben. Mivel a prostituáltaknak gyakran kell orvoshoz menniük ellenőrzésre, ezért különösen fontos, hogy jövőre is hozzájuthassanak az ellátáshoz – tette hozzá Földi Ágnes.

Magyarországon egymillió tb-potyautas van, vagyis ennyien nem fizetnek egészségügyi járulékot. Ha nem rendezik a számlát, akkor januártól csak az életmentő beavatkozások, a népegészségügyi szűrések és kötelező védőoltások járnak majd nekik ingyenesen.