Adomány Kárpátaljára – gyűjtés a Könyvtéren

Miskolc – Könyveket ajánl fel kárpátaljai iskolák és más intézmények számára a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár. Egyben hívnak mindenkit, társuljon könyvheti kezdeményezésükhöz, vigyék el az Erzsébet térre június 3–6. között saját könyvfelajánlásukat, vagy vegyék meg azt a helyszínen! A pénz- és könyvadományokat a Vöröskereszt juttatja el a Beregszászi járásba.

Az év minden időszakában érkeznek határon túli művészek a könyvtárba, és szinte minden alkalommal vendégei az Ünnepi Könyvhét rendezvényeinek is. Most azonban változott a helyzet, ezért a könyvtár küldi a könyvünnep adományait a nehéz helyzetbe került kárpátaljai magyaroknak.

– Könyvtárunk szoros kapcsolatban áll a felvidéki, kárpátaljai, erdélyi irodalmi, művészeti élet képviselőivel, ezért is természetes számunkra, hogy lehetőségeinkhez mérten igyekszünk segíteni – mondta a kezdeményezésről dr. Prókai Margit igazgató. – Adománygyűjtő akciónkat a Könyvhétre időzítjük, amit nemcsak az indokol, hogy a rendezvény négy napja alatt sokan megfordulnak a Könyvtéren, így többeket meg tudunk szólítani kezdeményezésünkkel, hanem az is, hogy erre az időszakra esik június 4., a nemzeti összetartozás napja – tette hozzá.

Az adományok gyűjtésében a Vöröskereszt megyei szervezete segíti a könyvtárat. A Könyvtéren (Erzsébet tér) folyamatosan jelen lesznek a segélyszervezet önkéntesei. Ők fogadják a pénz- és könyvadományokat, és ők is juttatják majd el a Beregszászi járásba.

– Kárpátalja a schengeni határ túloldalán fekszik, nagyon hosszadalmas és bonyolult vámeljáráson kellene átesnie minden más adománynak, ezért a pénz- és könyvadomány eljuttatását tudjuk vállalni. A pénzadományból ott helyben meg tudunk vásárolni minden élelmiszert, amire szükség van – mondta a részletekről a Vöröskereszt megyei szervezetének igazgatója, Grubert Roland.

A könyvadományok között elsősorban szépirodalmi művekre, érvényes tartalmú kézikönyvekre számít a könyvtár, ami támogathatja a kárpátaljai magyar iskolák, kulturális intézmények munkáját.

– Csörnök Mariann, PR-munkatárs, II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár –