Adolf Eichmann kézrekerítője vezeti az izraeli küldöttséget Auschwitzban

Az izraeli titkosszolgálat egyik korábbi vezetője, a náci háborús bűnös Adolf Eichmann kézrekerítője vezeti az izraeli küldöttséget hétfőn Auschwitzban az Élet Menete elnevezésű holokauszt megemlékezésen. A 80 éves Rafi Eitan mai napi aktív, idősügyi miniszter Ehud Olmert kormányában.

Eitan a legnagyobb példányszámban eladott izraeli lapnak, a Jediot Ahronotnak nyilatkozva elmondta, hogy 47 évvel Eichmann elfogása után az Élet Menetét vezetve tudja majd úgy érezni, hogy lezár egy korszakot.

Eitan a Moszad egyik vezetőjeként részt vett abban az akcióban, amelyben 1960-ban elfogták az Argentinában, Buenos Airesben bújkáló Adolf Eichmannt. A Harmadik Birodalom hóhérjának is nevezett Eichmann felelt a zsidók kiírtásáért, az ő javaslatára fejlesztették ki a gázzal gyilkolás módszerét. 1961-ben egy izraeli bíróság halálra ítélte, 1962-ben felakasztották.

A második világháborúban a náci haláltáborokban összesen 6 millió zsidót öltek meg. 1,1 milliót Auschwitzban és a néhány kilométerre lévő Birkenauban.