Adójóváírás: egy aláíráson múlhat, hogy több maradjon a zsebünkben

“Nem az õ készülékében van a hiba” – így fogalmazott Tóbiás József, az MSZP frakcióvezetõ-helyettese azzal kapcsolatban, ha valakinek járna az adócsökkentés, mégsincs több pénz a borítékjában a hónap végén.

A szocialista politikus szerint ebben az esetben a munkáltatónál kell kérni, hogy éves helyett havi elszámolásként jöjjön az adójóváírás. Hozzátette: az adócsökkentés miatti többletjövedelem semmiképp sem veszhet el, legfeljebb késõbbre tolódik. Vagyis jövõre az is megkapja ezt az összeget, aki most nem havi, hanem éves elszámolás szerint adózikTíz emberbõl kilencnek jár az adócsökkentés – jelentette ki szerdai tájékoztatóján Tóbiás József.

Az MSZP frakcióvezetõ-helyettese szerint ehhez gyakran csak egy tollvonás hiányzik. A szocialista politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy az érintettek érdeklõdjenek munkahelyükön az adójóváírás ütemezésérõl. Hozzátette: ha valakinek jár az adócsökkentés, ennek ellenére nincs több pénze a borítékban a hónap végén, akkor az éves megállapítást kell havi elszámolásra változtatnia. A politikus szerint a többletjövedelem így sem veszik el, jövõ áprilisban az is megkapja egyösszegben ezt a pénzt, aki most nem havi lebontásban kérte.

Az MSZP frakcióvezetõ-helyettese szerint azok járnak a legjobban, akik egy jövedelembõl gazdálkodnak. Példakánt egy bruttó 240 ezer forintos havi keresetû kórházi szakorvost hozott fel. Számításai szerint ebben az esetben míg 2008-ban 138 ezer 300 forint maradt volna nettóban, addig ez az összeg idén 19 488 forinttal magasabb, 157 ezer 788 forint.

Címkék: