Adócsökkentést terveznek jövőre a román kormánypártok

Bukarest, 2012. május 14., hétfő (MTI) – Adócsökkentést ígérnek jövőre az év végi romániai parlamenti választásokon győzelmi esélyekkel induló kormánypártok, az egykulcsos személyi jövedelemadó helyett háromkulcsosat vezetnének be, s az szja mellett csökkentenék a társadalombiztosítási járulékot is.

 

A román szociáldemokraták, liberálisok és konzervatívok alkotta Szociálliberális Szövetség (USL) egy héttel ezelőtt került hatalomra az Ungureanu-kabinet bukása után.

Victor Ponta miniszterelnök máris bejelentette, hogy milyen adómódosításokat terveznek, ha a választások után is ők maradnak hatalmon.

Közölte, az USL háromkulcsos személyi jövedelemadó bevezetését tervezi. Jelenleg Romániában egységes, 16 százalékos jövedelemadó van érvényben 2005. január 1-je óta. Ponta szerint a szociálliberálisok nem növelnék az adót, hiszen 16 százalék maradna a társasági adó a vállalatok esetében, valamint a személyi jövedelemadó felső kulcsa. Az átlagjövedelemnél kevesebbet keresők esetében azonban 12, illetve 8 százalékra csökkentik az szja mértékét.

Ponta szerint a nyugdíjbiztosítási járulékot is mérsékelnék, amely jelenleg 31,3 százalék. Ebből 10,5 százalékot a munkavállaló fizet az államnak, több mint 20 százalékot pedig a munkáltató. Ponta tervei szerint a kormány öt százalékponttal csökkentené a munkáltatók által fizetendő járulékot.

A szociálliberálisok kedvezményes áfát is bevezetnének azon mezőgazdasági termelők esetében, akik hajlandók kifehéríteni a termények árusításából származó jövedelmüket. Jelenleg a román mezőgazdaságban az adócsalás mértéke eléri a 80-85 százalékot. Az USL így azt tervezi, hogy visszafizeti az áfa 15 százalékát a jelenlegi 24 százalékból azoknak a termelőknek, akik törvényesen, számla felmutatásával igazolják terményük értékesítését.

Ponta elismerte ugyanakkor, hogy ezeket az adócsökkentési terveket csak akkor lehet megvalósítani, ha plusz bevételeket biztosítanak a költségvetésnek. A kormányfő a közpénzekkel való gondosabb gazdálkodást nevezte meg bevételnövelési lehetőségként.

Sulfina Barbu, az ellenzékben lévő Demokrata Liberális Párt (PD-L) politikusa ugyanakkor kételyeit fejezte ki, hogy a Ponta által vázolt tervek kivitelezhetők. Úgy vélte, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ellenezné a több szintes személyi jövedelemadót.

Románia 2009-ben kötött az IMF szervezésében újabb kétéves, mintegy 5 milliárd euró értékű hitelmegállapodást. Az IMF, az Európai Unió és a Világbank által biztosított kölcsönt Románia elővigyázatossági típusúnak tekinti.

A nemzetközi hitelezők bukaresti küldöttsége a múlt héten fejezte be sikeresen soron következett felülvizsgálati látogatását, amelyen egyelőre csak az idei gazdasági tervekről esett szó. Romániában az idén 1,5 százalékos gazdasági növekedésre számítanak. A román gazdaság tavaly lábalt ki a recesszióból, miután 2,5 százalékkal növekedett.