Adócsalással gyanúsítják a bt-t

Miskolc – Sajtótájékoztatón ismertették, hogy 360 millió forintos adócsalás miatt indított nyomozást nemrégiben a Vám- és Pénzügyőrség Észak-magyarországi Regionális Nyomozóhivatala egy romhányi székhelyű cég ellen.

Az eddigi adatok szerint a Nógrád megyei betéti társaság 2007-ben és 2008-ban több mint 2 milliárd forint értékben, mintegy 1800 számlát adott ki különböző cégeknek. A számlák közel 360 milliós áfa-tartalmát azonban nem fizette be – mondta el Szabó Zsolt ezredes, regionális parancsnok. A tájékoztató szerint a cég ellen számviteli rendjének megsértése miatt indult nyomozás. A fenyő-, fűrészáru és cement forgalmazásával foglalkozó cég 2007 első negyedévében készített utoljára áfa-bevallást. A gazdasági társaság 2007-es és 2008-as könyveléséből több irat is hiányzott. A cég az eddigi adatok szerint 2007-ben 750 millió, 2008-ban pedig 1 milliárd 525 millió forint értékben bocsátott ki számlákat. A társaság 2007 első negyedévi bevallásában azonban csak 173 millió forintos bevétel szerepelt, így az eddig megtalált számlák alapján több mint két milliárd forint bevételt titkoltak el az adóhatóság elől.

Ötezer vádemelés

Sipos Jenő ezredes, a Vám- és Pénzügyőrség szóvivője kifejtette: az ilyen típusú ügyek nyomozásánál azért hosszabb a felderítési szakasz, mert csak a gazdasági terminus végén derül ki, hogy az adott cég mennyiben tesz eleget kötelezettségeinek. Ebben az ügyben becslésük szerint még további mintegy 4000 olyan számlát keresnek, amelyet a vállakozás az eddig vizsgált időszak után bocsáthatott ki. A nyomozás során megállapítást nyert., hogy a cég számlájára 400 millió forint érkezett a vizsgált két évben, a többi összeget készpénzben kapta meg a bt. képviselője. A Vám- és Pénzügyőrség 2009 -es összesítése alapján közel 40 ezer jogsértő cselekedetre derítettek fényt, mintegy 125 milliárd forint értékben. Az nyomozást követően közel 5000 ügy jutott el a vádemelésig – emelte ki a szóvivő.