Áder János Finnországban: a finn-magyar értékek közösek

Helsinki, 2016. június 15. Sauli Niinistö finn államfő (j) fogadja Áder János köztárasági elnököt Helsinkiben, az elnöki palotában 2016. június 15-én.
Helsinki, 2016. június 15. Sauli Niinistö finn államfő (j) fogadja Áder János köztárasági elnököt Helsinkiben, az elnöki palotában 2016. június 15-én. - © MTI Fotó: Bruzák Noémi
Helsinki – Finnország és Magyarország kapcsolatai rendezettek, az értékek közösek, az érdekek hasonlóak – jelentette ki Áder János köztársasági elnök Helsinkiben, miután megbeszélést folytatott Sauli Niinistö finn köztársasági elnökkel szerdán délelőtt. A magyar államfő a VII. finnugor világkongresszusra érkezett Finnországba, amely szerda délután kezdődik Lahtiban.

Sauli Niinistö hangsúlyozta közös sajtótájékoztatójukon, hogy Magyarország és Finnország gazdasági kapcsolatainak erősítésére számos lehetőséget látnak.

A megbeszélésen szó esett a migráció kérdéséről is. Sauli Niinistö elmondta, hogy a finn álláspont alapján szolidáris alapon vállalni kell, hogy a bajba jutott embereken segíteni szükséges.

Áder János egy, a témára vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a migrációs probléma hármas természetű. A kérdést szerinte emberi jogi, büntetőjogi és biztonságpolitikai szempontból is vizsgálni kell. Úgy vélte, hogy az Európai Unió sokáig csak emberi jogi problémaként tekintett erre az ügyre. Szerinte az unió a biztonságpolitikai szempontokat egy ideig igyekezett eljelentékteleníteni, a kriminológiai problémákról pedig mintha nem is vett volna tudomást. Eközben – mint hozzátette – az embercsempészet az egyik legvirágzóbb üzletág lett Európában. Áder János hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a migránsügyben az uniós tagállamok rendőrségei és biztonságpolitikai szervei együttműködjenek.

Azt is mondta, hogy a migránsokat az első biztonságos országban kell segítségben részesíteni, de ehhez az Európai Uniónak muszáj anyagi forrásokat biztosítania. Hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő ezért is javasolta, hogy az Európai Unió 6 milliárd eurót különítsen el erre a célra. Emlékeztetett arra, hogy a magyar miniszterelnök javaslatát csak részben vették figyelembe.

Áder Jánost a kvótareferendumról is kérdezték. Azt mondta: ha a magyar Alkotmánybíróság a népszavazási kérdést június végéig helybenhagyja, a referendumot rövid határidőn belül, kora őszre tűzi ki.

A két államfő a gazdasági együttműködés lehetőségeit a megújuló energiaforrások hasznosításában és az információs technológia szférájában látja többek között.

Áder János hangsúlyozta, hogy Finnországban is a Roszatom orosz atomenergetikai konszern épít atomerőművet. Mint mondta, a finn beruházás előrébb tart, mint a szintén a Roszatommal megvalósuló paksi bővítés. Ezért – tette hozzá – nagyon fontos ebben a témában a két ország folyamatos tapasztalatcseréje.

Áder János a finn államfővel tartott találkozója előtt rövid, négyszemközti megbeszélést folytatott Toomas Hendrik Ilves észt köztársasági elnökkel is, aki szintén a délután kezdődő VII. finnugor világkongresszusra érkezett Finnországba. A megbeszéléseket követően a három ország államfője munkaebéden vesz részt.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s