Addig nyújtózkodik a fesztivál…

By Kavaleczné Erika
Akt.:
Encs – Abaújnak szüksége van a fesztiválra, a szervezők kitörési pontot látnak benne.

 Június 18-án kezdődött és augusztus 27-éig tart az Encsi-Kistérségi Összművészeti Fesztivál. Az egész nyarat átölelő rendezvénynek régi hagyományai vannak.

– Az első, több napos térségi művészeti fesztivált a rendszerváltás után 1996-ban, honfoglalásunk 1100. évfordulója alkalmából rendeztük Encsen és térségében – mondta lapunknak a fesztivál főszervezője, Kércsi Tibor, aki az encsi Városi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója. – Már ekkor is kiléptünk a város határain túlra. Rendeztünk programokat többek között Vizsolyban, Boldogkőváralján, Hejcén. Meglehetősen színes volt már ez az „ősfesztivál” is. Volt ebben lovas-, kommandós bemutató, dixielandkoncert, gitárzene, énekkarok és ekkor rendeztük meg a Kassai Thália Színházzal közösen, a mi sikeres pályázatunk finanszírozásával Ratkó József: Segítsd a királyt! című nagy sikerű drámáját, mely az országos turné keretében egy kicsit városunkat is népszerűsítette. A millecentenáriumi évet követően kisebb-nagyobb nyári rendezvények következtek, majd 2000-től az újabb ünnepi évtől vált rendszeressé a térségi művészeti fesztiválok rendezése. Évekig az abaúji térségben gondolkodtunk és tevékenykedtünk, majd a járások megszűnését követően a kistérségek kialakulásával immár négy éve „csak” kistérségi fesztiválként élt tovább a sorozat.

Gazdasági okok

– Igazából nem a térségi rendszer változása volt a fő oka a karcsúsításnak, hanem már ekkor is sokkal inkább gazdasági szempont – hangsúlyozta az igazgató. – Kis fesztiváloknak egyre nehezebb volt pályázati támogatáshoz jutni, hiszen a nagyok mind elvitték az egyre szűkülő forrásokat. Az „addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér” elv alapján karcsúsítottunk és még idén is kistérségi szinten rendezzük a nyári programsorozatot. Nem tudjuk, a jövő mit hoz és a járások várható újraélesztésével milyen térségi feladatot szánnak nekünk.

Még kevesebb

– Lesz-e továbbra is forrás arra, hogy bármilyen méretben és léptékben is fesztiválozzunk? – teszi föl a kérdést Kércsi Tibor. – Félek, hogy még nehezebb lesz a helyzet és még kevesebb pénz jut majd a kultúrára. Pedig most és a jövőben is változatlanul fontosnak tartom a kezdeti években, általam megfogalmazott gondolatot: nagyon fontos, hogy ez a szegény vidék, mely szponzorokban is szegény, rendszeresen megrendezhesse az Abaúji Művészeti Fesztivált. Egyre többen látjuk és valljuk, hogy ennek a gazdaságilag lemaradt térségnek egyedül a kultúra, az idegenforgalom és az értékes programokkal megspékelt, felöltöztetett természeti és építészeti környezetben rejlő vonzerő jelenthet kitörési pontot.

– ÉM-HE –

Júliusi program

Július 1. Encs, Millenniumi Parkszínpad
20-30 Valahol Európában
A Kassai Thália Színház előadása
Július 8. Forró, általános iskola
20.0035 éves a forrói Hernádvölgye Néptánccsoport
Jótékonysági batyus bál a tánccsoport javára
Július 9. Forró, általános iskola
13.00 Kézműves foglalkozásaok
15.00 Folklórműsor és aratóünnep
18.00 Operettgála
Július 9. Encs, Millenniumi Park
Bográcscsata, egész napos főzőverseny
Július 22. Garadna, sportpálya
Sport és szórakoztató programok
Július 22. Gibárt
Egész napos falunap
Július 22. Encs, Millenniumi Parkszínpad
21.00 Ezeregyév
Az Experidance Tánctársulat előadása