Adatvédelmi ombudsman: jogszerűtlenül járt el egy pénzintézet

Adatvédelmi ombudsman: jogszerűtlenül járt el egy pénzintézet
Jogszerűtlen járt el az a pénzintézet, amelyik csak abban az esetben volt hajlandó kiadni egy adókedvezményre jogosító igazolást, ha ügyfele bizonyítja: jár neki a családi pótlék – állapította meg az adatvédelmi ombudsman.

Jóri András szerint “sem az adózás rendjéről szóló törvény, sem a személyi jövedelemadó törvény nem hatalmazza fel a pénzintézetet arra, hogy az adókedvezmény igénybevételének feltételeiről meggyőződjön. Az adókedvezmény jogosságának ellenőrzése az adóhatóság feladata”.

Az adatvédelmi biztos egy állampolgár bejelentésére kezdte el vizsgálni az ügyet. A panaszos a 2009. évi adóbevallásánál érvényesíteni szerette volna azt az adókedvezményt, amely a lakáscélú hitel törlesztéséhez kapcsolódott. Ehhez szüksége volt a hitelintézet igazolásához. A pénzintézet viszont közölte, csak abban az esetben állítja ezt ki, ha az ügyfél beszerzi a Magyar Államkincstártól azt az igazolást, amely bizonyítja, hogy jogosult családi pótlékra.

Jóri András szerint a hitelintézet ezt jogszerűtlenül kérte. Az adatvédelmi biztos azt azonban hangsúlyozza: mivel a hitelintézetnek nincs tudomása arról, hogy ügyfelének jár-e vagy sem a családi pótlék, elfogadható, hogy a kedvezményre jogosító igazolást a magánszemély kérelme alapján adja ki.
– Független Hírügynökség –