Adatvédelmi biztoshoz fordult és vizsgálóbizottság létrehozását is kezdeményezi az SZDSZ

Az adatvédelmi biztoshoz fordult szerdán Gulyás József az SZDSZ országgyűlési képviselője a lehallgatási ügy kapcsán, csütörtökön pedig benyújthatják az Országgyűléshez annak a vizsgálóbizottságnak a létrehozásáról szóló javaslatukat, amelynek feladata a közelmúltban kirobbant botrány részleteinek tisztázása és a politikai felelősség megállapítása lenne. Gulyás József szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a már korábban felvetett titokminiszter mellett Draskovics Tibor igazságügyi miniszter és az ügyben érintett fideszes képviselők felelőssége is felvetődik.

Az SZDSZ egyebek mellett olyan kérdésekre vár választ a hétfőn megválasztott adatvédelmi biztostól, hogy a lehallgatási ügyben, illetve az ezzel kapcsolatban megindított büntetőeljárásban kellő körültekintéssel jártak-e el az adatkezelők a személyes adatok kezelése során. A liberálisok szerint kérdéses továbbá az is, hogy Dávid Ibolya jogszerűen járt-e el, amikor nyilvánosságra hozta a lehallgatási üggyel kapcsolatos hanganyagot tartalmazó cd-t, és ugyanígy kérdéses az SZDSZ szerint az is, hogy Szilvásy György titokminiszter megfelelően járt-e el, amikor a Nemzetbiztonsági Bizottság tagjainak átadta azokat a cd-ket, amelyek az üggyel kapcsolatban addig megszerzett információkat tartalmazták.

Gulyás József szerint miután hétfőn a Parlamentben Iváncsik Imre titkosszolgálati államtitkár azt mondta, hogy vizsgálatot indítottak a lehallgatási ügyben és eszerint az NBH-tól nem kerülhettek ki információk, felvetődik Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter felelőssége, lévén hogy ha nem a titkosszolgálattól, akkor a nyomozóhatóságtól kerülhettek ki a sajtóhoz az üggyel kapcsolatos információk, a nyomozóhatóságokat pedig a rendészeti miniszter felügyeli.

A liberális politikus szerint azon fideszes politikusok felelőssége is felvetődik, akik jogtalanul szereztek olyan információkat – mint például a Nemzetbiztonsági Hivatal igazgatójának külföldi utazásait – az UD Zrt.-n keresztül. Az SZDSZ szerint nem megengedhető, hogy az NBH vezetőjére vagy más felsővezetőjére adhasson ki fideszes képviselő megfigyelés céljából szóbeli megrendelést. Ha Amerikában egy szenátor az FBI vagy a CIA vezetőjéről akarna ilyen módon információkat szerezni és kiderülne, akkor annak le kellene mondania – tette hozzá. Gulyás József szerint egyébként megáll Demeter Ervin felelőssége azon hangfelvétel alapján, amelyet a Fidesz tett ki a honlapjára.Sporthírek