Áció, káció, végre itt a vakáció!

Akt.:
Általános volt a vakációöröm
Általános volt a vakációöröm
Miskolc – Nincs több dolgozat, nincs több felelés. De a barátok azért hiányozni fognak.

Jó is, hogy vége a tanévnek, meg nem is. Dudás Jázmin szerint legalábbis, aki most volt negyedikes és ma már a vakáció második, gondtalan napját tölti. De mi még akkor találkoztunk vele, amikor szerdán, a tanév utolsó napján a Miskolci Görög Katolikus Általános Iskolában jártunk, és a nyári szünetről beszélgettünk a gyerekekkel. Mi másról ugyan?

Kicsit azért fárasztó volt ez a tanév.” Galajda Emma

Jázmin azért szomorú egy kicsit, mert szeptemberben egy másik iskolában kezdi a tanulást, kis gimnazista lesz a jezsuita gimnáziumban.

– Az igaz, hogy én akartam odamenni, de tudom, hogy hiányozni fognak az osztálytársaim, a barátaim és a jó programok – panaszolja.

Hogy milyen programok?

– Például a sportnap, a gyermeknap és a mai olimpiai nap is. Ma például minden osztály tartott tornabemutatót, utána pedig a sportszakkörök bemutatóit néztük meg. De a vakációnak azért örülök – jegyzi meg Jázmin, nehogy azt higgyük, hogy ez nem öröm a gyerekek számára. És mint minden évben, az idei nyár is izgalmasnak ígérkezik. Mert Jázmin a nyarakat Mályiban tölti a nagymamánál.

– Ez a legjobb a szünetben – jegyzi meg. – Lehet fürödni a tóban, de szoktam biciklizni is. Lakik az utcában két mókus, azokat megetetem dióval és mogyoróval. Örülnek neki, mindig megeszik – meséli Jázmin boldogan, gondolatban már Mályiban jár. Majd eszébe jut, hogy lesz családi utazás is, Franciaországba készülnek. Tavaly Olaszországban voltak, az is nagy élmény volt. Ott a tengerparton nyaraltak, most ismerősökhöz utaznak. Egyszóval nem fog unatkozni egyáltalán.

Utazás vagy medence?

A másodikos Galajda Emma határozottan jelenti ki: jó volt ez a tanév. A legjobb benne persze a gyereknap volt, amikor elmentek „egy csomó helyre az osztállyal”. A Népkertbe például. Erről eszébe jut, hogy rögtön a vakáció első napja is vidáman telik majd, mert az egyik barátjának szülinapja lesz és rendez egy jó partit.

Nyárra is megvannak a tervek, csak az a baj, hogy mindenkinek más.

– Tavaly voltunk Rómában, és én szeretnék az idén is elmenni, de anyukám azt mondta, hogy most nem túl biztonságos külföldre utazni. Ő inkább medencét szeretne és egy üveges teraszt, ami olyan lesz, mint egy akvárium – mesél a családi tervekről Emma. Hozzáteszi: lesz egy kismacskája is.

A most befejeződött tanévről pedig az a véleménye, hogy kicsit fárasztó volt.

– Sokat kellett futni tesiórán, futottunk atlétikán és futottunk kosárlabdán is. A tanulás csak egy kicsit volt fárasztó – értékel a kislány. És persze a vakációról is határozott véleménye van.

– A szünet arra jó, hogy jól érezzük magunkat és jól kipihenjük a fáradalmakat. Ilyenkor lehet sokat biciklizni, kerékpározni és görkorcsolyázni. Ezekre még a 4 éves kis tesómat is meg kell tanítani – jegyzi meg.

Táborok, nyaralás

Kiss Gréta is szomorú egy kicsit. Nem azért persze, mert nincs több dolgozat és felelés, hanem mert nyolcadikos és nem járhat többé ebbe az iskolába. Pedig nagyon szerette, mert jó osztálya volt, és „a tanárok is nagyon kedvesek itt”. Sok szép élménye marad erről a tanévről.

– A kirándulások, a meghitt ünnepségek és a felvételi. Mert a felvételi jól sikerült, de nemcsak nekem, hanem az osztályban mindenkinek, és mindenkit felvettek abba az iskolába, amelyikbe jelentkezett.

Gréta számára a nyár sem telik majd unalmasan. Több táborba is elmegy, aztán a családdal nyaralni. Pihenni is sokat fog, mert véleménye szerint a nyár arra is jó, hogy kipihenjék a diákok a fáradalmaikat. A nyolcadikosok például a felvételit. A vakáció alatt azonban tanulni is lehet. Például sütni, főzni, kertészkedni, amire tanév közben nincs sok idő, véli Gréta.

Hegyi Erika


Még tart az érettségi

Szerdán véget ért az idei tanév, bár voltak olyan iskolák, ahol a diákok már otthon maradhattak ezen a héten. Az általános iskolákban megtartották a nyolcadikosok ballagási ünnepségét, van, ahol már az évzárót is. Az érettségiző diákok a napokban szóbeliznek, de sokan már túl vannak rajta. A mostani tanév minden valószínűséggel bekerül az oktatástörténeti könyvekbe, hiszen számos követelés, demonstráció, tüntetés zavarta meg a nyugodt munkát.