Abramovicsot helyi képviselőnek választották, nem adja el a Malév részesedését

Roman Abramovics nem adja el Malév-részvényeit. Az orosz milliárdos erről a Vedomosztyi című gazdasági lapnak beszélt hétfőn. Abramovicsot egyébként képviselőnek választották Csukotka tartományban vasárnap. Az Oroszország északkeleti részén lévő régióban az üzletember korábban kormányzó volt.

Abramovics a gazdasági válság ellenére nem tervezi Malév-részesedése eladását – mondta a milliárdos a lapnak. A Malév ugyanakkor nem sikeres vállalat, ugyanazokkal a problémákkal küzd, mint a többi európai légitársaság, a likviditási válság és az üzemanyag magas ára is sújtja-vélekedett a milliárdos. A Malévnál azonban már korábban megkezdték az átszervezést, ezért fel volt készülve egy ilyen válságra – mondta Abramovics. Az üzletember azt is hozzá tette, hogy a cégnél létszámcsökkentés várható.

A 41 éves milliárdos leginkább a Chelsea angol futball csapat tulajdonosaként ismert. Csukotka tartományban 2001-től idén júliusig volt kormányzó, amikor saját kérésére felmentették tisztsége alól. Most a csukotkai kormányzat tizenkét képviselői székének egyikét nyerte el, a szavazatok 96,99 százalékával. A helyiek szeretnék, ha maradna a milliárdos, mivel cégei adójával és saját pénzével is támogatja az elszegényedett régiót.

Csukotka Oroszország északkeleti részén, Alaszka amerikai állam közelében fekszik. Területe nagyobb mint Franciaország, de csak 50 ezren lakják. Sok helyi rénszarvas-tenyészetből él.