Abramovicsé a legtöbb pénz

A milliárdos orosz üzletember 7,4 milliárd fontért adta el a legnagyobb cégét, és ezzel készpénzben közel 8 milliárdos lett a vagyona.

A Chelsea tulajdonosa anno 1996-ban 58 millió fontért vette meg a Szibnyeftet az orosz kormánytól, és most a sokszorosáért adta el. A mágnás ezzel felszámolta minden nagyobb oroszországi üzletét, pedig korábban voltak érdekeltségei az acél- és alumíniumiparban, a tejtermelésben, a marhafeldolgozásban, tv-csatornákban, a nemzeti légitársaságban, az Aeroflotban és a GAZ autógyárban is, amely a Volgákat készíti.

Jelen pillanatban a világon Abramovics rendelkezik a legtöbb készpénzzel, a microsoftos Bill Gates persze gazdagabb, de ő nem tud annyi pénzt felmarkolni, mint az orosz üzletember, neki inkább részvényekben vannak a dollárjai. Egyedül a szaúdi királyi család az, amely megközelíti a készpénzben az olajbárót.

Az ötgyermekes, 38 éves Abramovics luxuscikkeit hosszasan lehetne sorolni. Van például három jachtja (az egyik közülük az 5. legnagyobb a világon), és most épül a negyedik. Két Boeing 767-es repülője közül az egyik 56, a másik 150 millió fontba került. Villákkal rendelkezik West Sussexben (17,5 millió font) és St. Tropezben is (10 millió).

Ha a milliárdos úgy gondolná, hogy beteszi a pénzét a Bank of England-be, akkor évi 4,5 százalékos kamattal 360 millió fontot kapna a 8 milliárdra. Gyerekjáték kiszámolni, hogy ebben az esetben egy nap 986.301, egy óra 41.095, egy perc 684, és egy másodperc 11 fontos gyarapodást jelentene az üzletembernek.

A londoni elitklubot, a Chelsea-t két éve 140 millióért vette meg, de Abramovicsnak annyi pénze van, hogy az összes angol focicsapatot szőröstül-bőröstül képes lenne megvásárolni.További hírek a Sport - Foci kategóriából