Ablaktörésért ítéltek börtönre egy fehérorosz ellenzékit

Négy év börtönre ítéltek egy fehérorosz ellenzékit. Vaszilij Parfenkov, Vladimir Nekljajev volt fehérorosz elnökjelölt kampánycsapatának volt a tagja.

A vád szerint betörte a parlament egyik ablakát az Alekszandr Lukasenko államfő elleni tüntetésen december 19-én, Minszkben, és ezzel 3.400 euró kárt okozott. Lukasenkót nem sokkal korábban harmadszor választották meg az ország elnökének.

Natalia Radina, a Charter97 csoport tagja viszont azt állítja, hogy Parfenkov semmilyen ablakot sem tört be a tüntetésen. A választáson alulmaradt elnökjelölteket és az ellenzék több vezetőjét karácsony előtt nem sokkal vették őrizetbe, Parfenkovéhoz hasonló tettekkel gyanúsítják őket. A vádlottak szerint huliganizmusért legfeljebb 15 nap börtönt kaphatnának, a bíróság álláspontja szerint viszont akár 15 évre is ítélhetik őket.

Csütörtökön egyébként nemcsak Parfenkovot ítélték el. Ügyvédjét – és társai védőit – is felfüggesztették. Most kirendelt védők látják el védelmüket. Perük első tárgyalása sem volt nyilvános, a tárgyalóteremben csak 40 civilruhás rendőr tartózkodhatott.

Az Egyesült Államok újabb negatív lépésnek nevezte a fehérorosz ellenzéki elítélését. Emberi jogi szervezetek szerint az ítélettel az ellenzéki szerveződéseket akarják megfélemlíteni.

– Független Hírügynökség –