Abdullah Gül az új török elnök

Elnökké választotta a török parlament Abdullah Gült. A múlt heti két sikertelen forduló után az iszlámistának tartott Gül végül a keddi, harmadik körben kapta meg a szükséges szavazatot.

A múlt héten kétszer sem kapta meg Gül a szükséges kétharmados többséget. A török parlament legnagyobb ellenzéki pártja, a szociáldemokrata Köztársasági Néppárt (CHP), tiltakozva Gül iszlámista beállítottsága ellen és féltve a világi Törökország fennmaradását, bojkottálta a szavazásokat.
Kedden, a harmadik körben már az egyszerű többség is elég volt, hogy megválasszák. A jelenlegi külügyminiszter 339 szavazatot kapott az 550 fős törvényhozástól – az egyszerű többséghez 276 voks kellett. A másik két jelölt közül Sabahattin Cakmakoglu, volt védelmi és belügyminiszter, a jobboldali Nacionalista Cselekvés Pártból (MHP) 70, Tayfun Icli a balközép irányultságú Demokratikus Baloldal Pártból (DSP) 13 szavazatot kapott.

Gült áprilisban azért nem választották elnökké, mert az ellenzék bojkottálta a voksolást és a hadsereg is beavatkozással fenyegetőzött, amikor a politikai viták elfajultak. Az ellenzék és a tábornokok is attól tartottak, hogy az iszlám fundamentalistának minősített Gül megválasztása után felrúgja a modern Törökország világi jellegét rögzítő törvényeket és “iszlamizálja” az országot. Végül előrehozott választásokban egyeztek meg, amit pedig júliusban ismét a külügyminiszter pártja, az iszlámista Igazság és Fejlődés (AKP) nyert meg, méghozzá nagy fölénnyel.

Gül magyar idő szerint délután öt órakor teszi lesz esküt, és átveszi a hatalmat a távozó Ahmet Necdet Sezertől.

Gül felesége, aki hitének megfelelően fejkendőt hord, várhatóan nem vesz részt a ceremónián.