Mégsem volt oly nehéz a szakmai érettségi?

Nem csillapodnak a kedélyek a szakmai érettségi körül.
Nem csillapodnak a kedélyek a szakmai érettségi körül. - © Illusztráció: MTI
Abaújszántó, Miskolc – A megyénkbeli iskolaigazgatók szerint nem volt gond a szakmai érettségivel.

A komplex szakmai írásbeli érettségi után a lapunknak nyilatkozó miskolci szakgimnazisták azt mondták, nagyon nehéz volt, mert nem tudták igazán, hogy miből kell készülniük, és örülnek, ha kettes lesz. Mára kijavították a szaktanárok a feladatlapokat. Egyes hírportálok arról számoltak be, hogy siralmas lett az eredmény, az országban van olyan osztály, ahol négy kettes lett, a többi egyes. Az idei érettségi időszak újdonsága volt, hogy a szakgim­nazistáknak kötelezővé tették a szakmai érettségit. Ez ellen tavasszal tiltakoztak a diákok, azt hangoztatva, hogy aki más irányban szeretne továbbtanulni, annak egy hatodik érettségi tárgyat is választania kell. A tiltakozók azt is kifogásolták, hogy a részletes követelmények csak decemberben jelentek meg, így nem maradt elég idejük a felkészülésre.

Az idén jobb jegyek születtek, mint tavaly.” Néposzné Gombás Katalin

Kíváncsiak voltunk, valóban ilyen rosszul sikerültek-e a szakmai írásbelik megyénkben is.

Jobb jegyek

Az abaújszántói Bárczay János Mezőgazdasági Szakképző Iskolában Néposzné Gombás Katalin igazgató azt állította, semmiféle panasz nem érkezett se a diákoktól, se a szaktanároktól a szakmai érettségire. A diákok mezőgazdasági ismeretekből írásbeliztek, amely több tantárgy anyagából állt össze: anatómia, egészségtan, növénytermesztés, gazdasági ismeretek és az állattenyésztéssel kapcsolatos tudnivalók.

Az igazgató úgy tapasztalta, az idei teszt egy kicsit még könnyebb is volt, mint a tavalyi, és a jegyek is jobbak lettek. A diákoknak azért nem okozott gondot, mert a középiskolai évek alatt és a szakmai gyakorlataik során tulajdonképpen ezeket az ismereteket sajátították el, hangsúlyozta az iskola vezetője.

Csak két bukás

Az egyik miskolci szakgimnázium igazgatója kérte, nevét ne írjuk meg, de lapunknak elmondta: két osztályuk érettségizett. Az egyikben nem bukott meg senki, a másikban két tanuló, de ez nem számít kivételesnek, hiszen minden évben előfordul bukás.

– Az írásbeli után sem a diákok, sem a szaktanárok nem panaszkodtak, hogy túlságosan nehéz lett volna. A jegyek vegyesek, vannak kettesek, hármasok és négyesek is – árulta el az igazgató. Hozzátette: ő örül annak, hogy bevezették a kötelező szakmai érettségit, mert ez a gyerekeket arra ösztönzi, hogy a négy év alatt komolyabban vegyék és szorgalmasabban tanulják a szakmájukhoz tartozó tárgyakat.

– Hegyi Erika –


Méltányosságot kértek

A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint az új szakmai érettségi vizsgatárgyakhoz emelt és középszintű írásbeli mintafeladatokat és szóbeli mintatételeket tettek közzé, szülői értekezleteket tartottak, emellett különórákat szerveztek, illetve a vizsgáztató és felkészítő tanárok ágazatonként történő felkészítése is megtörtént. Az érettségi szabályos és méltányos lebonyolításának szükségességére külön körlevélben is felhívták az intézményvezetők figyelmét.Abaújszántó.
BOON.HU


hirdetés