286 települést támogatnak

Folyamatos a kereslet a tüzelőre
Folyamatos a kereslet a tüzelőre - © Fotó: ÉKN- Archívum
Borsod-Abaúj-Zemplén – Megyénkben a legnagyobb arányú a nyertes pályázatok száma.

Az idei szociális tüzelőanyag támogatási kiírásra a Belügyminisztérium által készített összefoglaló szerint 2255 önkormányzat pályázott, az igényelt támogatás pedig 6,1 milliárd forint volt.

Február 15-ig

Keménylombos tűzifa vásárlására 2023 önkormányzat nyert el támogatást 3,5 milliárd forint értékben, lágylombos tűzifa vásárlására pedig 32, 76 millió forintot. A nyertes önkormányzatoknak a tűzifát a kormányhivatalok erdészeti igazgatóságai által nyilvántartott erdőgazdálkodóktól kell megvásárolniuk.

Barnakőszén vásárlására 200 önkormányzat nyert el 410 millió forintot. Az önkormányzatoknak saját rendeletben kell szabályozniuk, hogy a tüzelőanyagot milyen módon osztják szét. A tűzifát legkésőbb február 15-éig kell kiszállítani.

A Belügyminisztérium által közzétett listán megyénkből 286 település szerepel. A legkisebb összeget, 76.200 forintot az alig néhány fős lélekszámú Tornakápolna nyerte el, majd Becskeháza és Nyésta következik 304.200 forinttal. A legnagyobb elnyert támogatással Szendrő büszkélkedhet, 14.277.340 forintot költhetnek tűzifavásárlásra.

A sorban a következő legnagyobb összeg Ricse neve mellett szerepel, ők 10.515.600 forintos támogatásban részesülnek, de nyolcmillió forint feletti támogatásban részesül Abaújszántó, Forró, Karcsa, Köröm, Prügy, Szendrőlád, Taktaharkány és Vilmány is, miközben alig valamivel marad nyolcmillió alatt a Cigánd számára megítélt összeg.

Csütörtökön írtunk a tűzifahiányról, melynek kapcsán az Északerdő Zrt. arról tájékoztatott, felkészültek a szociális tűzifaprogram miatti megnövekedett igényekre.

– .ÉM-HI –Abaújszántó.
BOON.HU


hirdetés