AB: ma döntenek a népszavazásról – Magyar Hírlap, Népszabadság

Az Alkotmánybíróság (AB) csütörtökön hirdet határozatot a Fidesz és a KDNP által kezdeményzett népszavazás mind a hét kérdéséről. A Magyar Hírlap úgy tudja, az Országos Választási Bizottság (OVB) által novemberben elutasított négy téma közül a tandíj ügyében az AB engedélyezheti a népszavazás kiírását, míg a vizitdíj esetében új eljárásra kötelezi a választási bizottságot. A lap információi szerint a nyugdíjas munkavállalók adóterheinek növelése, illetve a kormánytagok közvetlen felelőssége ügyében az Alkotmánybíróság, hasonlóan a választási bizottsághoz, elutasítja a kezdeményezéseket.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) néhány hónapja a hét közül csupán három aláírásgyűjtő ívet hitelesített, mondván a tandíj és a vizitdíj a kormányprogram része, s arról nem lehet népszavazást tartani. Más okokból, de elutasította a nyugdíjas munkavállalók fokozott adóztatására, illetve a kormánytagok felelősségére vonatkozó kérdést is. Elfogadta viszont az egészségügyi intézmények privatizációja és a gyógyszerek patikán kívüli forgalmazása ellen indított kezdeményezést, illetve hitelesítette azt az aláírásgyűjtő ívet is, amely arra irányul, hogy elővásárlási jogot kapjanak a gazdák termőföld vásárlásakor.

Az OVB három hitelesítő határozatát magánszemélyek, az elutasító döntéseket a kezdeményezők támadták meg. A korábbi alkotmánybírósági határozatok alapján a Népszabadság szerint biztosra vehető, hogy a kórházak állami kézben maradása érdekében kiírható a referendum, és várhatóan a gazdák elővásárlási jogát illetően is hasonló határozat születik. Valószínű, hogy a miniszterek közvetlen anyagi felelősségéről nem lehet szavazni, mert a kormány felelősségét az Alkotmány szabályozza, annak módosításáról pedig nem dönthet referendum. Hasonló a helyzet a nyugdíjas munkavállalókat sújtó többletteher esetén: a központi adónemek is a népszavazás elől “tiltott” tárgyak közé tartoznak. A gyógyszerforgalmazás liberalizálása viszont nem része a kormányprogramnak, ezért alkotmányjogászok szinte biztosra veszik, hogy ennek listára vételét engedni az AB – írja a lap.

A Magyar Hírlap szerint a Fidesz hét kérdéséből négyet enged majd át az AB. A lap értesülései szerint a tandíjat is felvehetik a listára, a vizitdíj ügyében azonban új eljárásra kötelezhetik az OVB-t. A lap úgy tudja azért, mert az elutasítás idején még nem fogadták el a költségvetési törvényt, amelyben szerepelt a vizitdíj. Azóta viszont elkészült az idei büdzsé, így az OVB újra dönthet a népszavazási kezdeményezésről.