A ZTE már megint a DVTK ellen

Hortiéknak meg kell tudni oldaniuk a zalaegerszegi feladatot
Hortiéknak meg kell tudni oldaniuk a zalaegerszegi feladatot
Miskolc – A zalaiak az MK-negyed­döntő után ismét – az azóta négyet meccselt – Diósgyőr ellen játszanak.

A női kosárlabda NB I 17. fordulójában szombaton 15.45-től rendezik meg a Zalaegerszegi TE NKK – Aluinvent-DVTK meccset. Ez azt jelenti, hogy öt hét után játszik ismét bajnokit a Diósgyőr. A piros-fehérek a köztes 35 napban nem unatkoztak, 5 tétmeccsen léptek pályára (3 Magyar Kupa, 2 Európa Kupa), és ezzel a bajnoki mezőny 10 csapata közül a legtöbbet játszották, hiszen további három együttes csak 3-3 honi kupameccsen lépett pályára (Sopron, Győr, PINKK), négy gárda 1-1 MK-negyeddöntőn (Zalaegerszeg, Pécs, Szekszárd, Cegléd), és volt olyan gárda, amelyiknek egy meccs sem jutott (BEAC, Vasas).

A honi együttesek közül a DVTK volt az a gárda, amelyik utolsóként szállt ki a kupacsatározásokból, a nemzetközi porondon, de a múlt hét szombati Európa Kupa-búcsú azért még élénken él az emlékezetekben, és kíváncsiak voltunk arra, hogy a piros-fehérek szakvezetője, Miguel de Jesús López Alonso pár napot aludva az eseményekre, miként látja a történteket, a francia Basket Landes elleni utolsó két meccset, a kinti 24 pontos vereséget, és az ezt követő hazai 1 pontos sikert.

Vegyes érzések

– Vegyes érzéseim vannak – mondta a spanyol szakember. – Azzal, hogy 11 győzelemmel és 1 vereséggel fejeztük be az Európa Kupa-szereplést, és azzal, hogy a sorozat ötödik legjobb csapataként tekinthetünk magunkra, a klub történelmének legjobb nemzetközi szereplését sikerült elérni, ami pozitív élmény. Másfelől viszont a lehetőség a kezünkben volt, a továbbjutás kiharcolása, a még ettől is jobb eredmény elérése, de ez több ok miatt meghiúsult. Ennek vannak belső okai, elsősorban magunkba kell néznünk, hogy tanuljunk a hibáinkból annak érdekében, hogy hasonló helyzetben elkerüljük ezeket. Másrészt vannak külső körülmények, amelyek ránk nézvést nem voltak túl szerencsések, elsősorban az időzítés terén. Ez volt az első olyan év, amikor négy euroligás csapat menet közben, a végjátékban kapcsolódhatott be az Európa Kupába, és bár a kiíráskor nyilván az volt a cél, hogy a versenysorozatot itt kezdők valamilyen előnyhöz juthassanak velük szemben azzal, hogy az EK-ban elért eredménysor alapján a negyeddöntő visszavágóinak pályaválasztói lehetnek ezek a csapatok, de azért ez a gyakorlatban nem igazolódott. Igaz, mi elkerültük az euroligás csapatokat, de mivel az EK-ban állva maradt együttesek közül mi értük el a legjobb eredményt, így miénk lett a második meccs rendezése. Ez azonban most nem jelentett előnyt, hiszen túl azon, hogy előtte való héten Magyar Kupa döntőt játszottunk, és alig volt időnk pihenni, készülni az EK-párharcra, utaznunk is kellett az első meccsre. Három napon belül két ilyen csatát megvívni óriási kihívás, és annak kedvez, aki az első meccset játssza otthon, hiszen nem mindegy, hogy a két mérkőzés között egyszer vagy kétszer utazza valaki keresztül Európát. Persze tudjuk, hogy a versenynaptár sűrűsége miatt azzal, hogy a válogatottak Eb-selejtezőinek is helyet kellett szorítani, nem nagyon lehetett találni jó időpontokat, de kár, hogy az EK-ban nem adatott meg, hogy egy hét legyen a negyedöntő két meccse között. Remélhetőleg a sorozatot kiíró nemzetközi szövetségnek is van tudomása ezekről és változtat ezen a megoldáson. De mindent egybevéve nem lehet keserű a szánk íze, hiszen az elért eredményekkel letettük a DVTK névjegyét a nemzetközi porondon. És köszönjük mindenkinek, aki ebben segített, aki bármilyen formában támogatta a klubot.

A bajnoki meccsről

A múlt után a jelen, hiszen a Zalaegerszeget le kellene győzni idegenben ahhoz, hogy az alapszakasz végét jó helyen zárja a Diósgyőr. A zalaiak ellen másfél hete Magyar Kupa-meccset játszottak Miskolcon a piros-fehérek, és viszonylag simán, 108-70-re nyertek.

– Nem lesz egyszerű meccs, mert a Zalaegerszegnek volt ideje, hogy csak velünk foglalkozzon a kupa után, mert biztosan szeretnének hazai pályán győzni, de legalábbis nagy erőfeszítésre kényszeríteni minket, és a múltkori meccshez képest biztosan kitaláltak új taktikai elemeket, amivel eredményesebbek lehetnek – fejtegette Miguel de Jesús López Alonso, aki arra a kérdésre, hogy mennyire sikerült regenerálódniuk az elmúlt hetek kupameccsei után, így felelt: – Az EK-párharcot követően kaptak két nap szünetet a lányok, hogy kikapcsolódhassanak egy kicsit. Aztán a jövő hét végétől ismét beindul a sűrűje, hiszen a Pécs elleni hazai alapszakaszbeli zárás után jön a rájátszás, húsvét hétfő után 1-2 nappal már bajnoki negyeddöntőt kell játszanunk.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a ZTE elleni bajnokit mennyire lehet felhasználni az említett PEAC elleni rangadóra való felkészülésre.

– Általánosságban elmondható, hogy minden meccset fel lehet használni a jövő építésére – válaszolt a diósgyőri szakvezető, majd így folytatta: – De azért a két csapat szerkezete eléggé eltért egymástól, a Zalaegerszegnek sem súlyban, sem magasságban nincsenek olyan játékosai a palánk alatt, mint a PEAC-nak…

– Berecz Csaba –
hirdetés


hirdet�s