A Zöldturizmus Éve lett 2007

A környezettudatosság szerepét akarja hangsúlyozni idén a Magyar Turizmus Zrt., ezért meghirdette a Zöldturizmus Évét. Idén a természetjárás, a nemzeti parkok, a kerékpározás, illetve a vízi- és a lovasturizmus népszerűsítése a tematikus év célja. Tavaly a Bor és Gasztronómia Évét tartották meg Magyarországon.

A magyarok fele az elmúlt három évben egyetlen hazai nemzeti parkban sem járt és nem szokott túrázni vagy lovagolni sem – derült ki a Magyar Turizmus Zrt. felméréséből. Az idei, tematikus évet ezért a zöldturizmus népszerűsítésére dolgozták ki. Ez azt jelenti, hogy a belföldi utazóknak olyan aktív kikapcsolódási formákat ajánlanak, mint a természetjárás, a lovaglás, a kerékpározás vagy a vízisportok.

A kampányév egy nagyszabású, országos akcióval indul jövő szombaton, március 24-én. Az ország 9 régiójában 11 kincskereső bázis várja a “zöldutazókat”, ahonnan öt-öt, felfedezésre váró természeti kincset kell megkeresniük az erre szervezett túrákon. Minél több kincset talál meg egy játékos, annál értékesebb nyereményeket vihet haza.

Április közepén a lovas kalandozásé lesz a főszerep. Ennek keretében indul a Család Lovardája Program, melynek résztvevő léátesítményei egy hétig féláron kínálják a szolgáltatásaikat. Májusban a balatoni természeti értékeké lesz a főszerep, júniusban pedig az ország tíz nemzeti parkja mutatkozik be Budapesten, a Pál-völgyi barlang kőfejtőjénél. Szeptemberben az autómentes közlekedésre hívják fel a figyelmet, októberben pedig megrendezik az Európai Madármegfigyelő Napokat.

A Magyar Turizmus Zrt. számos kiadvánnyal kíván a zöldutazók segítségére lenni az úticél, illetve a program kiválasztásában. Az “52 hétvége – 52 túraajánlat” az ország legszebb, 2-4 napos túraútvonalait mutatja be magyarul. A “Nemzeti parkok” című, három nyelvű leporelló hazánk 10 nemzeti parkjába invitálja az olvasót. A “Lóháton” című kiadványból a hazai lovas létesítményekről és szolgáltatásokról tájékozódhatnak az érdeklődők, a kerékpáros térkép hazánk kerékpáros túraútvonalait, míg a vízi turisztikai térkép a vízitúra lehetőségeket mutatja be. A központi anyagok mellett természetesen régiós kiadványok és eseménynaptárak is az utazók rendelkezésére állnak.

A kampányról a www.itthon.hu internetes oldalon folyamatosan lehet tájákozódni.Sporthírek