A zöldtárca szerint nincs szükség munkabizottságra a gellérthegyi barlang ügyében

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium nem zárkózik el az I. kerületi polgármester ötletétől, hogy operatív munkabizottságot hozzanak létre a gellérthegyi kristálybarlang ügyében, de szerintük semmilyen természetvédelmi probléma nem indokolja ezt – áll a KvVM szombati közleményében.

A kutatások megállapították, hogy a barlang a közelbe tervezett épület alapsíkján kívül nyílik, a járatok pedig az épülettől távolodva, kivezetnek az ingatlan alól. Az építkezés folytatása ezért se a barlang statikai állapotát, sem pedig természeti egyensúlyát nem veszélyezteti, annak megközelítése és további kutatása egy kivezető járat megépítésével biztosítható Rendezendő “ügyről” ezért barlangvédelmi szempontból nem lehet beszélni – fogalmaz a közlemény.

A kristálybarlangba vezető járatot a Gellért-hegy Bérc utcai oldalán, egy építési telken fedezték fel tavaly decemberben. A telken indult építkezés ügyében azonban nem a területileg illetékes I. kerület az eljáró hatóság, hanem Erzsébetváros, miután a tulajdonos elfogultságra való hivatkozással a Fővárosi Közigazgatási Hivatalhoz fordult, amely kizárta a Budavári Önkormányzatot, és helyette a VII. kerületet jelölte ki. Az I. kerület a másodfokú hatóság döntése értelmében nem vett részt az építkezés engedélyezési eljárásában, nem is ismeri a terveket, és semmilyen tájékoztatást nem kap az ügyben a VII. kerülettől sem. A barlang részleges feltárása után az építkezés újraindult, a környék lakóit azonban zavarják a munkálatok, elsősorban a túlzottnak ítélt földmunka – mondta korábban a polgármester.

Az operatív munkabizottság felállítására Nagy Gábor Tamás szerint azért van szükség, hogy megnyugtatóan rendezzék a kristálybarlang további sorsát, és garantálni tudják a jövőben előkerülő hasonló értékek biztonságát. A polgármester a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumot, Közép-Duna-Vögyi Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget, a Magyar Bányászati és Földtani Hivatalt, a Magyar Államkincstárat és a VII. kerületet kérte fel a testületben való részvételre.